Nemcsak műhiba esetén érdemes betegjogi képviselőhöz fordulni

Mikor fordulhatnak a páciensek a betegjogi képviselőhöz, és mikor szorulhatnak ügyvéd segítségére? – erről is szó volt a Napközben adásában.

A szelep szerepét is betölti a betegjogi képviselő a páciensek és az orvosok közti esetleges feszültség esetén – véli Szendy Erzsébet Baranya megyei betegjogi képviselő. A szakember a Napközben szerdai adásában azt mondta, ha teljesülnek a betegek előzetes elvárásai és a kórház elhagyásakor meglévő állapota közel áll egymáshoz, akkor nem fog panaszkodni, bármi is történt vele. Ellenkező esetben azonban a páciens várhatóan felkeresi a betegjogi képviselőt, akinek elmondja, nem azt kapta, amire számított – tette hozzá.

Ez történt egy olyan asszonnyal is, aki az orvosa elrontotta a fizetős szemhéj-műtétjét, amely után szétnyílt a heg. A panaszos először visszament a doktorhoz, hogy visszakérje a pénzét, aki felajánlotta, hogy kijavítandó a hibát, ismét megoperálja, ezúttal ingyen. A nő nem fogadta el az ajánlatot, helyette betegjogi képviselőhöz fordult, akinél kiderült, hogy az orvos nem is tartozik a kórház állományába, hanem egyéni vállalkozó. Ezen túl a betegjogi képviselő nem tudott érdemben segíteni, ezért a pórul járt asszony bírósághoz fordult, ahol öt évig pereskedett. Mint mondta, erkölcsi győzelmet aratott, de egyébként más nem nyert az ügyön.
Betegjogi képviselet - Napközben

A kisebb horderejű esetekben a betegjogi képviselet hamar megoldást talál, a komolyabb jogi esetekhez azonban nekik is szakértőkre van szükségük, céljuk mindig a peren kívüli egyezség – mondta a Szendy Erzsébet. Például, ha elveszik egy szemüveg vagy egy fogsor az ellátás alatt, akkor természetes, hogy a képviselet javaslatára a szolgáltató ezeket pótolja. A komolyabbak közé tartozik annak a nőnek az esete, akinek műtét közben eltörték a medencecsontját, a törött szélek pedig egymásra csúsztak, vagy azé a férfié, akit infarktusának megállapítása után csak két nappal utaltak kórházba, így maradandó egészségügyi károsodásokat szenvedett.

Szendy Erzsébet szerint a történetek sokfélék, de az lenne a jó, ha a páciensek minden problémás esetben megkeresnék a betegjogi képviselőt. Gyakori, hogy azzal keresik meg, „csak mással ne történjen hasonló”, nem akarnak fejeket, csupán a jobbító szándék vezérli őket – tette hozzá.

Mina András betegjogi képviselő, az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) munkatársa szerint a betegek nem csak műhiba, durva orvosi, ellátási mulasztás esetén fordulhatnak hozzájuk. Ezek a szélsőséges helyzetek az esetek töredékét jelentik. A problémák nagyobb része olyan, amelyeket – a hétköznapiságuk miatt – a betegek talán már alig vesznek észre, pedig betegjogi képviselőhöz fordulhatnának velük. Simon Tamás, egészségügyi joggal foglalkozó ügyvéd szerint ilyen lehet például az orvos vagy a nővér által használt nem megfelelő hangnem, a rossz bánásmód, a páciens emberi méltóságának figyelmen kívül hagyása, külső kapcsolattartásának akadályozása.

Mina András felhívta rá a figyelmet, hogy a betegjogi képviselő akár gyorsan elérhető, legfeljebb néhány napon belül, de az is előfordulhat, hogy adott egészségügyi intézményben azonnal találkozni lehet vele. A személyes megkeresés mellett e-mailben vagy telefonon is lehet fordulni hozzá, a rendelkezésre állás többnyire napi szintű – tette hozzá. A panaszos így gyorsan információhoz, dokumentációhoz juthat, illetve megismerheti esetének alapvető jogi vonatkozásait. Ez a gyorsaság minden más jogsegély intézményhez képest előnyössé teszi a betegjogi képviselő felkeresését.

Simon Tamás hangsúlyozta, ha egy betegnek a jogait érintő problémája van, először a képviselőnél kell azt jeleznie, ügyvédhez csak akkor kell fordulni, ha más módon nem lehet megoldani egy ügyet, és perre kerül sor.  Mina András hozzátette, a betegjogi képviselők azért sem vesznek részt peres ügyekben, mert akkor személyes érdekük azt diktálhatná, hogy a komoly kártérítési összegekről szóló eseteket részesítsék előnyben, amivel más betegek érdekei elsikkadhatnának.  Azt szintén fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a betegjogi képviselők az egészségügyi intézményektől függetlenül végzik a munkájukat.