Cameron örül Tusk reformígéreteinek

David Cameron brit miniszterelnök nagyon örül annak, hogy lengyel kollégája, az Európai Tanács elnökévé újonnan megválasztott Donald Tusk ígéretet tett arra: hajlandó tárgyalni az EU megreformálására vonatkozó brit javaslatokról.

Cameron az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozója után, vasárnap hajnalban újságíróknak nyilatkozva beszélt erről.

Tusk rögtön szombati megválasztása után közölte, hogy hajlandó figyelembe venni Nagy-Britannia igényeit annak érdekében, hogy a szigetország tagja maradjon az uniónak.

David Cameron a pártján belüli és a brit közvéleményben is tapasztalható jelentős EU-ellenesség miatt megígérte, hogy ha újra bizalmat kap a jövő évi parlamenti választásokon, akkor London újratárgyalja az EU-val az ország tagságának feltételeit, majd 2017-ben népszavazásra bocsátja Nagy-Britannia további tagságának kérdését. Ha a kormányfőnek sikerül keresztülvitetnie bizonyos uniós reformokat, akkor jobban tud majd érvelni a referendum kampányában az ország uniós tagsága mellett.

Az amerikai kormány gratulált ahhoz, hogy Donald Tuskot európai tanácsi elnökké, Federica Mogherini olasz külügyminisztert pedig az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének választották a csúcstalálkozón. "A biztonság és a jólét globális terjesztésében az Egyesült Államoknak nincs fontosabb partnere Európánál. Örömünkre szolgál, hogy együttműködhetünk Tusk elnök úrral, Mogherini főképviselővel, valamint Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság leendő új elnökével és az összes bizottsági taggal" - olvasható a Fehér Ház közleményében.
Junckert július 15-én választotta meg az Európai Parlament (EP) az Európai Bizottság novemberben hivatalba lépő új elnökének.