Túl sokszor szállítják a beteg koraszülötteket

A Peter Cerny Alapítvány az elmúlt évben majdnem 3200 beteg koraszülöttet szállított az egészségügyi intézmények között, mert egy helyen nem lehetett elvégezni a babáknál a szükséges vizsgálatokat, kezeléseket. A szállítási szám európai összehasonlításban túl magas. A csecsemőkre stresszes utaknak sokszor súlyos állapotban lévő gyerekekkel kell nekivágni. Az okok között szétforgácsolt ellátóhálózatról és rosszul koncentrált vizsgálati eszközökről is szó volt a Napközben adásában.

Évente hetven gyermek köszönheti a látását a Peter Cerny Alapítványnak és a budapesti Semmelweis Egyetemnek, a Csecsemő-Szem-Mentő Program keretében egyedülálló módon végzik a koraszülöttek szemészeti szűrését.

A koraszülöttek ideghártya-elváltozása (ROP) a gyermekkori vakság és gyengénlátás leggyakoribb okai közé tartozik világszerte. Kezeletlen esetben a veleszületett szürke hályog is nagyfokú látásgyengüléshez, akár vaksághoz is vezethet. A belső szemgyulladásnak (uveitis) is lehet olyan állapota, végstádiumban, hogy nagymértékben legyengíti vagy teljesen megsemmisíti a látóképességet. Ezeken kívül a különféle daganatok – főleg a szemgolyón belüliek – ugyancsak okozhatnak vakságot.

A vaksággal, gyengénlátással fenyegető betegségek kívülről nem látszanak a babákon, ezért a koraszülötteket kötelezően szűrik, világra jöttük után négy héttel. Ha egy csecsemőnél elváltozást találnak, akkor, súlyos esetben, akár naponta, vizsgálják az állapotát – mondta el Vékony László, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház orvosa.
Peter Cerny Alapítvány csecsemőszemmentő programja - Napközben

A miskolci szemész a Napközben keddi adásában hangoztatta, a miskolci intézményben a kezeléshez nincsenek meg a technikai lehetőségek, ezért segítséget kérnek, így ilyenkor a Peter Cerny Alapítványon keresztül egy budapesti kolléga utazik Miskolcra. Neki olyan, fejre szerelhető vizsgálókészüléke van, amelynek lámpájába lézerfény vezethető, ezzel pedig képes elvégezni a szemfenéki kezelést is. Vékony László hozzátette, a lézeres beavatkozásra alkalmas felszerelés és a gyermekek szemfenekéről pontos képet alkotó kamera meglehetősen drága, ezért nincsenek ilyen eszközök a kórházukban.

Maka Erika, a Semmelweis Egyetem szemészeti klinikájának orvosa, újszülöttgyógyász elmondta, a szemmentő program 2008-ban indult, célja az volt, hogy amennyiben mód van rá, ne kelljen a nagyon pici, a normálisnál korábban született csecsemőket szállítani az orvosi kezelés miatt. Ha a helyszínen megoldható a koraszülött szemfenéki lézerkezelése, akkor az alapítvány csapata az adott településen altatásban elvégzi a beavatkozást. Ha valahol nem megoldott a koraszülött anesztéziai ellátása, akkor a babát a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinikájára viszi az alapítvány kezelésre.

A koraszülöttekre stresszel járó szállítások elkerülésének másik módja az úgynevezett telemedicinális szűrés, amelyhez a képet az alapítvány szakembereihez továbbító retinakamerát használnak – ezt az eszközt szintén az alapítvány juttatja el az egyes intézményekbe. A helyben elkészített fotó alapján el tudják dönteni, hogy szükség van-e a lézeres terápiára vagy elegendő a megfigyelés, illetve hogy hol végezhető el a kezelés.

Somogyvári Zsolt, a Peter Cerny Alapítvány szakmai vezetője szerint a gyakran kritikus állapotban lévő koraszülöttek szállítását más betegségek esetén is minimalizálni kellene, a Csecsemő-Szem-Mentő Program a problémának csak egy szeletét oldotta meg. Az orvos szerint sehol Európában nem jegyeznek olyan magas szállítási számokat, mint amit az alapítvány teljesít. Az elmúlt évben például majdnem 3200 babát szállított az intézmények között. Ennek részben az áll a hátterében, hogy ezeknek a gyerekeknek valóban sok az egészségügyi problémájuk, a másik ok, hogy Közép-Magyarország régióban meglehetősen szétforgácsolt az újszülötteket ellátó intenzívhálózat. A vizsgálati eszközök nem jól koncentrált elhelyezése szintén problémát okoz. Például a kritikus állapotban lévő babákat a szívsebészeti műtéti diagnózist kimondó vizsgálatra mindig el kell vinni az Országos Kardiológiai Intézetbe – mondta.

Somogyvári Zsolt arról is beszélt, hogy huszonöt éve, amióta a Cerny-mentőszolgálat működik, mindig annak köszönhette fennmaradását, hogy a részleges állami támogatás mellett vannak önzetlen adakozók. Tevékenységei közül a szemészeti szolgálata teljes mértékben a felajánlásokból él, ehhez jelenleg az állam nem tud hozzájárulni. Somogyvári Zsolt hozzátette, azt remélik, változik a helyzet, és az állam legalább részben felkarolja a több mint öt éve működő szemészeti programot.