Tizenegy helyen kell legalább 500 ajánlás a polgármester-jelöltséghez

Tizenegy településen, illetve fővárosi kerületben kell legalább 500 érvényes ajánlás ahhoz, hogy valakiből polgármesterjelölt legyen az októberi önkormányzati választáson. Ennél több ajánlást csak a főpolgármester-jelölteknek kell gyűjteniük.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény szerint a tízezer vagy annál kevesebb lakosú településeken az lehet polgármester, akit a település választópolgárainak legalább 3 százaléka ajánlott, a tízezernél több, de százezernél kevesebb lakosú településeken a polgármester-jelöltséghez legalább 300 választópolgár ajánlása szükséges.

A százezernél több lakosú településeken legalább 500 választópolgár ajánlása szükséges a polgármester-jelöltséghez. Főpolgármester pedig az lehet, akit legalább 5000 fővárosi választópolgár ajánlott jelöltnek.

A jelöltséghez szükséges ajánlások számát a névjegyzékben szereplők száma alapján a jegyzők állapították meg augusztus 18-án.

Az országban tizenegy település, illetve olyan fővárosi kerület van, ahol a maximális, 500 ajánlás kell a polgármester-jelöltséghez: a fővárosban a III. kerületben, a XI. kerületben, a XIII. kerületben és a XIV. kerületben, valamint Debrecenben, Szegeden, Miskolcon, Pécsen, Győrben, Nyíregyházán és Kecskeméten.

Van azonban az országban 20 olyan település, ahol a névjegyzékben legfeljebb 33-an szerepelnek, ezeken a településeken egy választópolgár ajánlása már elegendő a polgármester-jelöltséghez. Ezek a települések a következők: Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Debréte, Gagyapáti, Perecse, Sima, Teresztenye, Tornabarakony, Tornakápolna, Somogy megyében Libickozma, Vas megyében Nemesmedves és Zala megyében Csertalakos, Dötk, Felsőszenterzsébet, Gombosszeg, Iborfia, Lendvadedes, Lendvajakabfa, Pusztaapáti, Ramocsa, Szijártóháza, valamint Zalaköveskút.