Kitiltották Ukrajnából Kovács Bélát

Három évre kitiltotta Ukrajnából a tavaszi, krími népszavazás külföldi megfigyelőinek egy részét Kijev. Keleti szomszédunk - egy nemrég elfogadott új törvény alapján - különféle szankciókkal sújthatja a nemzetbiztonságát, függetlenségét vagy területi épségét veszélyeztető államokat, csoportokat és személyeket. A Jobbik európai parlamenti képviselője - akit az Alkotmányvédelmi Hivatal egyébként kémkedéssel gyanúsít - semmilyen értesítést nem kapott a döntésről.

Március közepén tartottak népszavazást a Krím-félsziget hovatartozásáról. A referendumot az oroszbarát krími vezetés szorgalmazta és szervezte. A voksolást végül nagy fölénnyel megnyerték az Oroszországhoz csatlakozni kívánók, ám a kijevi kormány és a nemzetközi közvélemény szerint nem volt tiszta a választás.

Nemzetközi szervezetek nem küldtek megfigyelőket, mert a választást törvénytelennek tartották. Így csak az Oroszország által meghívott ellenőrök voltak ott, köztük Kovács Béla. A Jobbik európai parlamenti képviselője a népszavazás után oroszul nyilatkozva azt mondta: "az átláthatóság és a korrektség legmagasabb szintjét tapasztalta a Krímben".

"A krími nemzetnek, mint minden más népnek joga van ahhoz hogy kinyilvánítsa véleményét. Ez a népszavazás teljesen törvényes. A demokrácia ilyen és az embereknek joguk van ahhoz, hogy meghatározzák saját jövőjüket." - fogalmazott akkor a politikus.

 

Az APA osztrák hírügynökség pénteken számolt be arról, hogy Kijev szankciókat akar bevezetni a Krími - népszavazás megfigyelői ellen. Úgy tudják, több ellenőr, így Kovács Béla sem léphet be Ukrajnába a következő három évben.

Kijev egy új törvény alapján sújthat különféle szankciókkal bárkit, akiről úgy ítélik meg, hogy az ország nemzetbiztonságát, függetlenségét vagy területi épségét veszélyezteti. A Híradó kereste Kovács Bélát, hogy megtudjuk, mit szól az ukrán döntéshez, de nem tudott vele beszélni.

Az MTI-nek viszont azt mondta: megdöbbent, mert krími megfigyelői munkáját politikamentesnek tartja. Bár a közeljövőben nem akart Kárpátaljára utazni, sajnálja, hogy nem tudja az ottani magyarságot érintő munkáját folytatni.

Kovács Bélát májusban kémkedéssel gyanúsította meg az Alkotmányvédelmi Hivatal, ami miatt Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezte a jobbikos politikus mentelmi jogának felfüggesztését. Erről ősszel dönthet az európai parlament.

Németh Szilárd, a Nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke ügy kirobbanása után azt mondta: egyértelművé vált, hogy Kovács Béla kapcsolatot tartott fönt az orosz titkosszolgálattal, és ez a kapcsolat "szervezett és konspirált" volt.

Kovács Béla ugyanakkor tagadta, hogy akár hazai, akár külföldi titkosszolgálatnak dolgozott volna.

 

[6]Összeállította: Szimicsku László