Hollande: a csúcson az Oroszországgal szembeni szankciók "valószínűleg bővülni fognak"

Francois Hollande francia elnök szombaton azt közölte, hogy az Oroszországgal szembeni szankciók "valószínűleg ma este bővülni fognak" az Európai Unió rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozóján.

"Az Európai Bizottságnak a (büntetőintézkedések) szintjének növelésén kell majd dolgoznia" - fogalmazott a francia elnök az ukrán válsággal kapcsolatban, miután meghívására délelőtt, az uniós csúcs kezdete előtt néhány órával Párizsban egyeztettek az EU baloldali kormányfői.

"A helyzet vitathatatlanul súlyosabbá vált (Ukrajnában), Oroszországból származó felszerelések, katonák jelenléte valószínűsíthető. Mindenesetre a szeparatistákat Oroszország látja el fegyverekkel és segíti" - mondta Hollande.

A francia elnök szerint "a feszültség súlyosabbá válása miatt újabb döntéseket kell hozni, és Európának lépnie kell". "Nincs vesztegetnivaló idő" - hívta fel a figyelmet Hollande, aki szerint megvan a kockázata annak, hogy "a konfliktus valóságos háborúba torkollik".
José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke szombaton a Petro Porosenko ukrán államfővel tartott tanácskozás utáni közös sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az EU már világossá tette, hogy a válság további súlyosbítása, Ukrajna további destabilizációja újabb "intézkedéseket", szankciókat von majd maga után. Barroso arra számít, hogy az uniós tagállamok vezetői készen állnak további büntetőintézkedések elrendelésére Oroszországgal szemben.