Varsó előbb megtagadta, majd később engedélyezte az orosz védelmi miniszter gépének átrepülését légterében

Lengyelország pénteken délután megtagadta annak a repülőgépnek a légterén történő átrepülését, amelyen Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter tért volna vissza Szlovákiából Moszkvába. Este azonban mégis megadta az engedélyt.

Sojgu repülőgépe Pozsonyban pénteken délután felszállt, majd később visszaérkezett az ottani repülőtérre - jelentette a szlovák közszolgálati rádió.

A lengyel légtérirányítási hatósága az elutasítást adminisztratív okokkal indokolta. Később azonban mégis megadta az engedélyt az orosz gép számára - közölte kora este a varsói orosz nagykövetség. Szergej Sojgu így késő este hazatérhetett. A miniszter gépe korábban nem kapott átrepülési engedélyt az ukrán hatóságoktól sem.

A védelmi miniszter Vlagyimir Putyin orosz államfő képviseletében pénteken Besztercebányán részt vett az antifasiszta Szlovák Nemzeti Felkelés kitörése jubileumi, 70. évfordulója ünnepségein.

Értesülések szerint Bronislaw Komorowski lengyel államfő Sojgu miatt bojkottálta az ünnepség hivatalos részét, mert állítólag nem akart egy tribünön állni az orosz védelmi miniszterrel.

A prágai CTK hírügynökség diplomáciai forrásokra hivatkozva úgy tudja, hogy Komorowski ezzel akart tiltakozni az ellen, hogy a meghívottak között ott volt az orosz védelmi miniszter is. Lengyelország az Európai Unión belül Moszkva legkövetkezetesebb bírálói közé tartozik az oroszok ukrajnai szerepe miatt.

Milos Zeman cseh államfő Sojgu jelenléte ellenére részt vett az ünnepség hivatalos részén is. Komorovski később érkezett Besztercebányára, Andrej Kiska szlovák elnökkel együtt megkoszorúzta a felkelés emlékművét, majd a városházán részt vett az államfők számára adott díszebéden.

Vlagyimir Tyitov orosz külügyminiszter-helyettes a lengyel elutasítás kapcsán az államok közötti nemzetközi  magatartási  durva megsértéséről beszélt - jelentette az Interfax hírügynökség.