Ukrajna fegyvereket vár a NATO-tól, katonákat nem

Ukrajna fegyvereket akar a NATO-tól, de azt nem várja, hogy a szervezet katonákat küldjön, akik segítenének harcolni a keleti megyékben az orosz csapatok ellen - mondta pénteken Brüsszelben az ország NATO-nagykövete.

A kérdésre, hogy kapnak-e jelenleg fegyvereket valamelyik NATO-tagtól, Ihor Dolhov azt válaszolta, hogy "nem, sajnos nem". A diplomata a NATO-Ukrajna Bizottság rendkívüli ülése után találkozott újságírókkal.

Dolhov szerint Ukrajna nem kap modern fegyvereket, noha Oroszország az ellenkezőjét állítja. "Több támogatásra van szükségünk, benne katonaira is, de az világos, hogy a NATO nem segítheti Ukrajnát katonákkal, és nem is várjuk a NATO-tagoktól, hogy ezt tegyék. Meg tudjuk védeni magunkat, de szükségünk van a segítségükre az agresszió leállításához és abban, hogy felszólítsuk Putyint (az orosz elnököt) a békére" - jelentette ki.

A NATO már többször közölte, hogy nem tervez katonai beavatkozást Ukrajnában, amely nem tagja a szövetségnek. Kijevben azonban pénteken bejelentették, hogy felújítják a NATO-csatlakozási felkészülést. A belépés azonban valószínűtlen rövid távon.

Dolhov szerint a fokozódó orosz jelenlét Kelet-Ukrajnában hatással lesz arra, amiről a NATO vezetői dönteni fognak Walesben a jövő héten. "A NATO most már készen áll az keményebb szóhasználatra és Ukrajna nagyobb támogatására" - vélekedett.

A 26 tagú katonai szövetség azt tervezi, hogy a walesi csúcstalálkozóján több segítő lépést tegyen Ukrajna fegyveres erőinek modernizálására. A tervek szerint négy elkülönített pénzügyi alapot hoznak létre az ukrán katonai képességek javítására a logisztika, a parancsnoki és ellenőrzési struktúra, a kibernetikai védelem és a katonai személyzet támogatása területén - emlékeztet a Reuters brit hírügynökség.