Tízezer alá csökkent Tolna megyében a munkanélküliek száma

Tízezer alá csökkent Tolna megyében a nyilvántartott munkakeresők száma júliusban, egy évvel korábban számuk még meghaladta a tizenkétezret - közölte a Tolna Megyei Kormányhivatal az MTI-vel.

A megyei kormányhivatal munkaügyi központjának nyilvántartásában 2014. július 20-án 9870 álláskereső szerepelt. Ebben az évben először csökkent tízezer alá a nyilvántartott munkakeresők száma. Júliusban az előző hónaphoz képest 362 fővel, a múlt év azonos időszakához képest pedig 2685 fővel kevesebben kerestek a megyében munkát. Csökkent az újonnan felvett álláskeresők száma is - tájékoztatott Szűcsné Füredi Szilvia igazgató.

A nyilvántartott álláskeresők Tolna megye gazdaságilag aktív népességének 10,5 százalékát tették ki. A regisztráltak aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva továbbra is Dombóvár és Tamási térségében a legmagasabb, bár ezekben a járásokban is javult a mutató. Paks, Szekszárd és Bonyhád térségében az országos adatnál is kedvezőbb arányszámok jellemezték a tárgyhónapot.

Júliusban 392 pályakezdő regisztrált, ez az előző havinál 29,8 százalékkal magasabb, az előző év azonos időszakánál pedig 28,6 százalékkal alacsonyabb szám. A júliusi zárónapon 1592 pályakezdő szerepelt a regiszterben.

A belépők legnagyobb hányadát, több mint 70 százalékát a középfokú végzettségűek alkották. A regisztrált álláskeresők 43,5 százalékának legmagasabb befejezett végzettsége továbbra is legfeljebb 8 általános iskolai osztály.

Ugyanebben az időszakban a munkáltatók Tolna megyében 980 főre jelentettek be új munkaerőigényt. Ezek közül 759 volt támogatott álláshely, ami a júniusinál közel 40 százalékkal, az egy évvel korábbi adatnál 8,8 százalékkal kevesebb álláslehetőséget jelent.

Több mint 300 álláshely a közfoglalkoztatási program valamely eszközéhez kapcsolódott, 355 hely pedig a ,,Nyári diákmunka elősegítése" elnevezésű központi munkaerő-piaci programhoz kötődött.

A Nemzetgazdasági Minisztérium Tolna megyére 202 diák bevonását irányozta elő, amihez 35 millió forintot biztosított. A felmerülő nagyszámú igényre tekintettel később a tárca 6,6 millió forinttal kiegészítette a keretet, így 493 diák foglalkoztatásának elősegítésére nyílt lehetőség.

A megye 73 településének önkormányzata igényelt támogatást a diákok foglalkoztatásához, legtöbbjük Tamási térségében. A legtöbb - 131 - diák foglalkoztatásához a Szekszárdi Járási Munkaügyi Kirendeltség nyújtott bérköltség támogatást - közölte a Tolna Megyei Kormányhivatal.