Szeptember elején írják alá a partnerségi megállapodást az uniós forrásokról

Szeptember elején írják majd alá az Európai Bizottság és Magyarország közötti partnerségi megállapodást - mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek, miután az Európai Bizottság elfogadta a dokumentumot.

A helyettes államtitkár közölte: az aláírás jelenti majd azt, hogy a partnerségi megállapodás kérdése le van zárva. Magyar részről az aláíró várhatóan Orbán Viktor miniszterelnök lesz. Csepreghy Nándor hangsúlyozta, a dokumentum elfogadása nagyon komoly eredmény, a kormány elmúlt időszakban a fejlesztéspolitika területén tett lépéseinek pozitív visszaigazolása.

Az Európai Bizottság pénteken tájékoztatott arról, hogy elfogadták az EB és Magyarország közötti partnerségi megállapodást, amely 21,9 milliárd euró (6900 milliárd forint) beruházás előtt nyitja meg az utat 2014 és 2020 között.

Magyarország emellett a vidékfejlesztés terén 3,45 milliárd euró (1087 milliárd forint), a halászati és tengerügyi ágazatban pedig 39 millió euró támogatást kap. Az uniós beruházások hozzájárulnak majd a munkanélküliség kezeléséhez és a versenyképesség, illetve a gazdasági növekedés előmozdításához - közölték.

A partnerségi megállapodás a 2014-2020 között érkező uniós források felhasználásának keretét jelenti. A jogszabályok értelmében minden uniós tagállamnak április 22-éig kellett benyújtania a dokumentumot. A bizottság elsőként Dánia partnerségi megállapodását fogadta el május 5-én.

A konkrét intézkedéseket felvázoló operatív programokat csak a partnerségi megállapodás elfogadását követően lehet jóváhagyni.