Szenegált is elérte az Ebola-járvány

Szenegált is elérte a Nyugat-Afrikában pusztító Ebola-járvány: az ország egészségügyi minisztere pénteken megerősítette a vírus okozta első megbetegedést.

Awa Marie Coll Seck szenegáli miniszter újságírókkal közölte, hogy a fertőzött egy egyetemista, aki a szomszédos Guineából származik, vagyis onnan, ahol az első ebolás eseteket jelentették. A fiatal férfit a főváros, Dakar egyik kórházába szállították.

A több mint 1500 emberéletet követelő, március óta tartó járvány Guineából már Libériára, Sierra Leonéra és Nigériára is átterjedt, és a vírus legalább 3 ezer embert fertőzött meg. A kór nemrég a Kongói Demokratikus Köztársaságban is felütötte fejét, bár oda nem Guineából jutott el a kórokozó.

A rettegett betegség Szenegálban való megjelenése újabb aggodalmat kelt, mivel az Atlanti-óceán partján fekvő ország a nyugat-afrikai régió legfontosabb közlekedési- és szállítási csomópontja, ahonnan a járvány könnyen továbbterjedhet.

Eközben pénteken a Vöröskereszt munkatársai és más szemtanúk arról számoltak be, hogy Guineában zavargás tört ki az Ebola-járvány kapcsán. Az ország déli részén fekvő Nzerekore városában csütörtök este késekkel és botokkal felfegyverkezett fiatalok barikádokat állítottak és elkergették az egészségügyi dolgozókat, miután egy olyan híresztelés kapott szárnyra, hogy a vöröskeresztes segélymunkások direkt akarták megfertőzni őket a vírussal.

A guineai Vöröskereszt vezetője szerint lövések dördültek és többen megsérültek, amikor a biztonsági erők összecsaptak az egy kórház megrohamozásával fenyegető tömeggel. A vöröskeresztesek egy közeli katonai támaszpontra menekültek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a járvány súlyosbodására és terjedésének felgyorsulására figyelmeztetett, mondván, hogy a vírus februári észlelése óta múlt héten nőtt a legnagyobb mértékben a megbetegedések száma. Az ENSZ szakosított szervének csütörtöki bejelentése szerint akár a 20 ezret is meghaladhatja az Ebola-vírussal fertőzöttek száma a járvány során, ami mintegy hatszorosa a jelenleg regisztrált megbetegedéseknek.

A jelenlegi a legsúlyosabb járvány a vérrel és más testnedvekkel terjedő Ebola-vírus közel negyven évvel ezelőtti megjelenése óta.