Magyar többségű választási körzet kialakítását kéri Kijevtől a KMKSZ

Magyar többségű egyéni választási körzet kialakítását kéri Kárpátalján az előrehozott ukrán parlamenti választásokra a kijevi Központi Választási Bizottságtól a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség.

A 2014. október 26-ra kitűzött előrehozott parlamenti választásokkal kapcsolatban Ungváron kiadott, az MTI-hez is eljuttatott nyilatkozatában a KMKSZ arra kéri a CVK-t, hogy az egyéni választási körzetek kialakításakor vegye figyelembe a hatályos ukrán választójogi törvény nemzeti kisebbségekre vonatkozó részét. A magyar szervezet emlékeztet arra, hogy a jogszabály III. fejezetének 18. cikkelye értelmében az egyéni választási körzetek határait a közigazgatási-területi egység határainak, a territoriális közösség érdekeinek és a nemzeti kisebbségek által lakott területeknek a figyelembevételével kell meghatározni. A törvény azt is kimondja, hogy azoknak a közigazgatási-területi egységeknek, amelyek területén a nemzeti kisebbségek egy tömbben élnek, és amelyek határosak egymással, egy választási körzetbe kell kerülniük - mutat rá a KMKSZ.

A nyilatkozat szerint a KMKSZ bízik abban, hogy Ukrajna az európai normáknak megfelelően, saját törvényeinek a betartásával fogja kialakítani a választási körzeteket az októberi előrehozott parlamenti választásokra.