Kijev nem fogadja el az orosz gázárjavaslatot

Kijev továbbra sem fogadja el azt a javaslatot, hogy az exportvám eltörlésének révén Oroszország 100 dollárral 385 dollárra csökkenti az Ukrajnába szállított gáz ezer köbméterenkénti árát.

Jurij Prodan ukrán energiaügyi miniszter pénteken kijelentette: csalódottak amiatt, hogy "az orosz fél nem tanúsít konstruktív hozzáállást" az ukrán gázszállításokról folyó tárgyalásokon.

Pénteken Moszkvában tanácskozott Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter és Günther Oettinger, az Európai Bizottság energiaügyekben illetékes tagja. A közös sajtótájékoztatón Novak közölte, hogy Oroszország kész tárgyalni az ukrán gázszállítások felújításáról, és visszamenőleges hatállyal, az áprilistól júniusig terjedő időszakra vonatkozóan is, hajlandó 100 dollárral csökkenteni az árat.

Prodan elfogadhatatlannak nevezte, hogy a vámtarifa eltörlésével 100 dollár engedményt kapjon Ukrajna a 485 dolláros árból. Szerinte ez a javaslat azt tükrözi, hogy az orosz fél igazságosnak és piaci árnak tekinti a 485 dollárt. Ukrajna viszont büntető jellegűnek tartja azt. Az ukrán miniszter megismételte, hogy ragaszkodnak a tőzsdei ár alkalmazásához. Egyúttal megalapozatlannak nevezte azokat az aggodalmakat, amelyek szerint a hideg beköszöntével Ukrajna engedély nélkül megdézsmálja majd az Európába irányuló orosz tranzitgázt.

Alekszej Miller, a Gazprom orosz gázipari nagyvállalat vezérigazgatója április 1-jén jelentette be, hogy Ukrajnának ezentúl 385,5 dollárt kell fizetnie az orosz gáz ezer köbméteréért a tavaly decembertől érvényes kedvezményes tarifa, 268,5 dollár helyett. Arra hivatkozott, hogy Ukrajna több mint 1,7 milliárd dolláros adósságot halmozott fel a Gazprommal szemben. Két nappal később a vámmentesség megszűnésére hivatkozva Miller közölte, hogy 100 dollárral még tovább emelik az árat.