Jól működik a bírósági közvetítői hálózat Hajdú-Biharban

2012-ben az elsők közt építették ki a rendszert a Debreceni Törvényszéken. Kahler Ilona elnök most beszámolt a tapasztalatokról.

A bírósági tárgyalóterem helyett sok vitás kérdés kerekasztal mellett dől el a Debreceni Törvényszéken, ahol 2012-ben az országban elsők között hozták létre a bírósági közvetítői rendszert - közölte a törvényszék elnöke. Kahler Ilona Perbeszéd helyett párbeszéd címmel tartott tájékoztatóján arról számolt be, hogy a bírósági közvetítői hálózatban három bíró és négy bírósági titkár dolgozik mediációs koordinátorként, tevékenységük Hajdú-Bihar egész területére kiterjed. Tájékoztatása szerint 2012 novemberétől 2013 végéig 23, az idén már 29 kérelem érkezett a Debreceni Törvényszékre bírósági közvetítői eljárás lefolytatására.

A közvetítői eljárások zöme családjogi perekhez kötődött - házasság felbontása, lakáshasználat, gyermekelhelyezés, házassági közös vagyon megszüntetése, kapcsolattartás, gyermektartásdíj csökkentése -, de volt közvetítői eljárás tulajdoni, birtokháborítási vitákban, tartozás megfizetése, szerződés hibás teljesítése, haszonbér megfizetése iránt indított perhez kapcsolódóan is - sorolta a törvényszék elnöke. Hozzátette: a Debreceni Törvényszék 52 közvetítői ügyéből eddig 49 fejeződött be, jelenleg 3 eljárás van folyamatban, és 22 esetben, az ügyek 44 százalékában született megállapodás a felek között. Ugyanakkor a megállapodás nélkül zárult eljárások sem hiábavalóak, a közvetítők tapasztalatai szerint ugyanis a mediációban részt vevők egymáshoz való viszonya, hozzáállása, vitakultúrája több esetben pozitív irányban változott a közvetítői üléseket követően - jegyezte meg Kahler Ilona. Ez a vitarendezési forma gyors, hatékony és költségtakarékos, így hatékonyan alkalmazható gazdasági és munkaügyi eljárásokban is - fűzte hozzá az elnök.

Buzsáki Emőke bírósági titkár, bírósági közvetítő a sajtótájékoztatón elmondta: a közvetítői eljárásban a kommunikációnak és a kompromisszumkészségnek van döntő szerepe. Példaként említett egy esetet, amikor egy testvérpár - akik 20 éve nem álltak szóba egymással - a közvetítés során meg tudta beszélni a fennálló problémát és egyezség is született közöttük.