Hoppál: Kulcskérdés a párbeszéd a színházi szakmával

Veszprémben, az országos színházi évadnyitó előtt tartott sajtótájékoztatóján a kulturális államtitkár kijelentette, kulcskérdés az intézményekkel és a szakmai szervezetekkel folytatott párbeszéd.

Az Országos színházi évadnyitón Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális államtitkára kiemelte, hogy a kulturális kormányzat normatív finanszírozással 49 színházat támogat, emellett 116 intézmény működik pályázati támogatásból, összesen ötezer embert foglalkoztatva.

A kulturális tárca célja szélesíteni azt a társadalmi bázist, amelyet a kultúrával elérhetünk, mert a kultúrával találkozó emberek életminősége emelkedik - mondta az államtitkár.

Ha már gyermekkorban be tudjuk vonni a kisebb járásokban élő fiatalokat is a művészetek világába, sok társadalmi probléma megelőzhető lehet, amelyek ellen ma is küzdünk - hangsúlyozta Hoppál Péter.

Az országos színházi évadnyitón mondott köszöntő beszédében az államtitkár párhuzamot vont iskola és a színház között, és mint mondta: ahogy a jó tanár is hisz a diákjában, partnernek tekinti és figyel a reakcióira, úgy a jó színház is megbecsüli a nézőjét, a több mint négymilliós kőszínházi közönséget.

Kijelentette, hogy az évadnyitó előtti - az elmúlt napokban Veszprémben zajlott - előadóművészeti szakmai konferencián elhangzottak is azt bizonyították, hogy a szakma a Magyar Művészeti Akadémiával karöltve kezdeményezőként lép fel a problémák megoldásában, hogy törvényhozási, finanszírozási, munkajogi kérdésekben öntevékeny részese legyen a döntéshozatali folyamatoknak.

Hoppál Péter a kulturális ágazat előtt álló feladatok között említette az előadóművészet támogatási rendszerének felülvizsgálatát, az előadóművészeti törvény módosítását, valamint leszögezte, a közszféra munkafeltételeinek javításához igazodva az előadóművészet területén foglalkoztatottak javadalmazásának rendezését is szeretnék napirendre venni.

Porga Gyula, az országos színházi évadnyitónak helyt adó Veszprém polgármestere úgy fogalmazott, "az, hogy van identitásunk a közösséghez, nagyban köszönhető a város nagy múltú színházának". Emlékeztetett, közadakozásból hozták létre a Petőfi Színházat, amely az elmúlt száz év során bizonyította kulcsszerepét Veszprém kulturális és közéletében.