Gazdára vár a Drágffy-kúria

Egy 1790 körül épült, műemléki védelem alatt álló, késő barokk kúriát kínálnak eladása Nógrádban. Az Érsekvadkert központjában álló épületet a Pro Cultura-díjas tanár, Holakovszki István jó tíz évvel ezelőtt saját pénzén újította fel, és kiállítást is berendezett egy traktusában.

Műemléki védelem alatt álló, késő barokk kúriát kínálnak eladása Nógrádban. Az Érsekvadkert központjában álló Drágffy-kúria műemlék jellegű, 1790 körül épült. A Pro Cultura-díjas tanár, Holakovszki István jó tíz évvel ezelőtt saját pénzén újította fel az épületet, kiállítást is berendezett egy traktusában.

"Kinn is vagyok, benn is vagyok" - mondja mosolyogva a fővárosból vidékre került tulaj, amikor azt kérdem tőle, miért jó kúriában lakni. - Ez az a lépték, ami már élhető egy család számára, teret nyit a szabadságnak és az alkotómunkának is. S mivel a települést központjában áll, ha akarom társasági életet élek: bárkivel találkozhatok, vagy bárki betérhet, de ha akarom, kizárom a külvilágot - teszi hozzá.

István Budapesten, a XI. kerületben éveken át vezetett egy galériát. Az ott kiállító alkotók közül sokan megajándékozták egy-egy festménnyel, grafikával, a magángyűjteményének pedig remek kiállítóhelynek bizonyult a négyszáz négyzetméter alapterületű kúria, amelybe - míg arra alkalmas más helyet nem találtak - négy évre befogadta a falu helytörténeti gyűjteményét is.

A főépületét egyébként kettős nyeregtető fedi, az udvari homlokzaton dór fejezetű pillérekkel megtámasztott, mellvédes tornác fut végig Több átalakítást megélt már az ingatlan, az egyik felújítása után például bölcsődeként hasznosították, de amikor a jelenlegi tulajdonosához került, már meglehetősen lerobbant. például a tetőt több helyen alig tartották kidőlt vagy elvékonyodott falszakaszok. Telkét pedig alaposan felparcellázták, ezen áll ma többek közt a pár éve váróteremmel megtoldott orvosi rendelő is. Ami a kertből megmaradt, azt meg elhanyagolták.

Holakovszkiék saját pénzükből parkosítottak, s hozatták helyre a kúriát, visszaállítva eredeti tagoltságára a hajdanvolt úri lakot. Az egykori tulajdonosaikról mindössze annyit tudtak, hogy az utolsó leszármazottai, egy testvérpár volt, akik még az államosítást követően is lakhatták a kúriát. Igaz, csak egy szegényesebb traktusában húzhatták meg magukat.

A Drágffy-kúria Érsekvadkerten. Fotó: Tarnóczi László (MTVA/MTI)

A Drágffy-kúria Érsekvadkerten. Fotó: Tarnóczi László (MTVA/MTI)



A Drágffy-kúria szabadon álló, L-alaprajzú, földszintes saroképület, melyet nyeregtető véd. Udvari homlokzatai tornácosak, falazott mellvéddel, négyzetes pillérekkel, az északi közepén négyzetes alaprajzú, timpanonos nyitott verandával. A déli szárnyban találunk olyan helyiséget, ahol a mennyezetfestést a restaurálásra már előkészítették. Ezt azonban már egy új tulajdonos teheti meg. Merthogy Holakovszkiék eladják az ingatlant.

Jó tíz évig lakták, sajnálják is, hogy megválnak tőle, de az életük másként alakult, mint ideköltözésükkor tervezték - mondja Holakovszki István. Húszmillió körüli a vételár, de hogy ki lesz az érsekvadkerti kúria új gazdája, az még kérdés. Az egykori galériavezető pedagógus úgy látja, hogy Nógrád megye - már a fővároshoz való közelsége miatt is - mindinkább vonzó a fővárosiak számára, s az utóbbi tíz-tizenöt évben több műemléki értéket képviselő kúriát és kastélyt mentettek meg az új tulajdonosok.