Ezek a veszélyes növények ott jelennek meg, ahol sok kisgyerek lehet

Több évszak gombái is megtalálhatóak most az erdőkben. Az elmúlt évek tapasztalata az, hogy a kirándulók egy része ma is bízik gombaismeretében, és nem vizsgáltatja meg a szedett gombát. Pedig a vacsorába akár csak törmelékként is bekerülő mérgező gomba nagy bajt is okozhat, kockáztatni ezért nem érdemes. A hivatalos gombavizsgálók névsora az interneten megtalálható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján.

Mivel nem általános, hogy gombavizsgálónál köt ki a családi kiránduláson szedett gomba, számos történet végződik rosszul, és még a jobbik eset, ha csupán mérgezéses tünetekkel megússzák a résztvevők.

Évekkel ezelőtt egy hölgy halálát mérgező gomba okozta, ráadásul úgy, hogy jó gombát vásárolt. Piacon vette, ámde a kipakolás előtt nem takarították le az asztalt, amelyen korábban mérgező gombát tartottak, és annak a spórája így belekerült a lemezek közé.
Hallgassa meg!

Az elmúlt hetek időjárása, a meleg és párásság váltakozása kedvezett a gombáknak, egyszerre több évszak gombáit is megtaláljuk az erdőben, éppen ezért még óvatosabbnak kell lenni - figyelmeztet a Nébih.

Megszaporodtak a gombamérgezések kapcsán érkező laboratóriumi vizsgálatkérések. A Nébih ezért felhívja a lakosság figyelmét, hogy az utóbbi időben az időjárás, a nedves meleg kedvezett sokféle gombafaj megjelenésének, olyanoknak is, amelyek ebben az évszakban kevésbé jellemzőek. A Nébih évek óta nyilvántartásban rögzíti azon gombaszakértők elérhetőségét, akik szakmai és egyéb megfelelőségét ellenőrizte a hivatal - magyarázta Zoltai Anna, a Nébih osztályvezetője.

A gombák, mivel kedvelik a cserjés, füves területeket is, felbukkannak olyan helyeken, ahol sok a kisgyerek - ott még inkább elkél a figyelem.

Előfordul olyan gombavizsgálati megkeresés is, amely azért történik, mert a kíváncsi gyerek megkóstolja a játszótéren a gombát, majd kétségbeesésben rohannak az orvoshoz. Füves területekre csak úgy szabad odaengedni a gyerekeket, ha előtte alaposan átvizsgálták - hangsúlyozta Zoltai Anna.

Az osztályvezető a gombászóknak is adott néhány hasznos tanácsot. Mint mondta, a gombát csak tönkjével együtt szabad leszedni, és fajtánként kell csoportosítani, nem összeömlesztve, kerülni kell a nejlonzacskó használatát, amelybe befülledhet. A gombát a gyűjtés napján el kell készíteni, és lehetőség szerint el is kell fogyasztani. Ha erre nincs lehetőség, akkor pedig a legrövidebb időn belül meg kell tenni, mivel magas víztartalma miatt gyorsan megromlik - hívta fel a figyelmet.