Az ENSZ a túlzott rendőri erőhasználat megfékezésére szólította fel Washingtont

Arra szólította fel az Egyesült Államokat az ENSZ rasszizmusellenes bizottsága, hogy fékezze meg az elsősorban az etnikai kisebbségek tagjai ellen irányuló túlzott rendőri erőhasználatot.

Nem csak Michael Brown halála ad okot az aggodalomra - jelentette ki Genfben újságírók előtt Noureddine Amir, a világszervezet illetékes testületének alelnöke. A 18 éves fekete bőrű, fegyvertelen Brownt egy fehér bőrű rendőr lőtte le a Missouri állambeli St. Louis egyik elővárosában, Fergusonban augusztus 9-én. Az eset zavargásokat robbantott ki.

Ami történt, az nem elszigetelt eset, hanem egy nagyobb problémára világít rá az Egyesült Államokban - mondta Amir. Hozzáfűzte: ennek a problémának a része a rasszizmus és a biztonsági erők elégtelen kiképzése is. "A faji és az etnikai diszkrimináció továbbra is komoly és ismétlődő probléma az élet minden területén az iskolai szegregációtól kezdve, az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésen át a lakhatásig" - tette hozzá a jelentéstevő.

Az ENSZ-szakértő felszólította az Egyesült Államok kormányát, hogy adjon gyors és átfogó felvilágosítást a biztonsági erők által elkövetett rasszista erőszakcselekményekről.

Az ENSZ rasszizmusellenes testülete annak a konvenciónak a betartását felügyeli, amelyet 1965-ben fogadott el az ENSZ Közgyűlése. Az Egyesült Államok 20 évvel ezelőtt csatlakozott az egyezményhez.