Államtitkokat fecsegett ki egy tajvani tisztségviselő - nem baj

A Tajvani-szoros két partja közötti kapcsolatokban nem fog zavart okozni, ha bebizonyosodik, hogy a tajvani kormányzat egy magas rangú tisztviselője nemzetbiztonságot érintő titkokat árult el szárazföldi kínai tárgyalásai során - erről Ma Jing-csiu, Tajvan első embere nyilatkozott Tajpejben.

Pénteki sajtóbeszámolók szerint az elnök arra utalt, hogy vizsgálat van folyamatban Csang Hszien-jao ellen, aki miniszterhelyettesi rangban a szárazföldi kínai ügyekért felelős tanács helyettes vezetője volt közelmúltbéli leváltásáig. Az ügyészség jelenleg nyomozást folytat ügyében, mert azzal vádolták meg, hogy a szárazföldi kínai illetékesekkel folytatott tárgyalásain fontos tikokat árult el. Csang ezt tagadta.

Ma Jing-csiu igyekezett megnyugtatni a tajvaniakat, hogy a kétoldalú kapcsolatokra ez az eset nem lesz kedvezőtlen hatással. Mint mondta, a Tajvani-szoros két partja közötti viszony olyan, mint egy kis hajtásból felnövő fa, amelyet rendszeresen öntözni kell, és védeni a kártevőktől. Egyúttal arra kért mindenkit, hogy várják meg a vizsgálat eredményét.

Csang a United Daily News tajvani lap értesülése szerint egyebek között kifecsegte, hogy a tajvani vezetés meddig hajlandó elmenni a Pekinggel folytatott tárgyalásai során.

Peking és Tajpej viszonya az elmúlt hat évben, a Kuomintang párti Ma vezetése alatt látványosan javult: gazdasági, kereskedelmi, pénzügyi és a civil szférát érintő kétoldalú megállapodások sorát írták alá. Peking azonban azt szeretné, ha felgyorsulhatna a közeledés folyamata és a politikai tárgyalások lehetősége is elérkezne.

Tajvan 1949, a kínai polgárháború befejezése óta de facto önálló államként működik, miközben Peking az "egy Kína" elv alapján országa részének tekinti a szigetet. A Kínai Kommunista Párt és a mindenkori pekingi vezetés deklarált célja az ország jövőbeli békés újraegyesítése.

Hszi Csin-ping kínai elnök, pártfőtitkár korábban rámutatott, hogy Peking egyenlő felek közti párbeszédet, ésszerű és méltányos megegyezést ajánl Tajvan számára. A tajvani vezetés ugyanakkor óvatosabb és tartózkodóbb a kérdésben.