Soha ennyi gyerek nem kapott még ingyen tankönyvet Magyarországon

Kurucz Éva kormányszóvivő kiemelte: több mint 720 ezer diák, vagyis a tanulók 60 százaléka jut a csomaghoz térítés nélkül.

A pest megyei Nagykátán egy nagycsaládos édesanya vette át először az ingyen tankönyveket. Azt mondta, a három gyermek iskolakezdése óriási kiadással jár, az hogy ezért nem kell fizetni jelentősen csökkenti a terheket. „Ez több tízezres kiadástól szabadít meg minket, mert komoly segítség, hogy ingyen kaphatjuk minden évben a könyveket” – nyilatkozta Urbánné Bozsik Gabriella.

Idén már több mint 720 ezer diák jut ingyenes tankönyvhöz. Az első és másodikos gyerekek alanyi jogon kapják, de például a nagycsaládosok és a szociálisan rászorulók is térítésmentesen juthatnak hozzá. „Egymillió 300 ezer gyermeknek csöngetnek be idén szeptemberben. Tehát ez azt jelenti, hogy 60 százalékuk ingyen jut tankönyvhöz. Ennyi gyerek még soha nem kapott ingyen tankönyvet Magyarországon” – hangsúlyozta Kurucz Éva, kormányszóvivő.


 


A Könyvtárellátó ügyvezető igazgatója azt mondja, a tankönyvek kiszállítása rendben zajlik, az ütemezésnek megfelelően 4200 iskolába már megérkeztek a névre szólóan összeállított, egyedi csomagok. Már csak néhány iskola van hátra. „A mai napon az iskolákban több mint 95 százalékban kikerültek a tankönyvek, holnap mindössze kevesebb, mint 200 iskolába fogjuk már csak a könyveket kiszállítani, minden máshol már ott vannak a könyvek” – közölte Arany László Tamás, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Az igazgató hozzátette: a könyvkiadók a tankönyveket július 31-ig zömében beszállították a raktárakba, de jelenleg mintegy 30 ezer darab könyv még hiányzik. Ezeket a lehető leghamarabb eljuttatják majd az iskolákba.