Orosz parlamenti politikusok hazugsággal vádolták Kijevet

Orosz parlamenti politikusok hazugsággal vádolták Kijevet, mivel Petro Porosenko ukrán államfő csütörtökön Moszkva szemére lobbantotta, hogy orosz csapatok hatoltak be Ukrajnába.

Leonyid Szluckij, a duma Független Államok Közösségének ügyeivel foglalkozó bizottsági elnöke a Ria Novosztyi orosz állami hírügynökségnek kijelentette: "A hazudozás már az úgynevezett kijevi hatalom elválaszthatatlan sajátossága lett, ezért Porosenko úr már sem Keleten, sem Nyugaton nem lep meg senkit".

Az alsóházi bizottsági elnök szerint semmilyen alapja nincs az orosz csapatok ukrajnai behatolásáról szóló kijelentéseknek. Hozzátette, hogy a (kijevi) "junta" továbbra is másokra hárítja a felelősséget. Leonyid Szluckij szerint az ukrán államfőnek nem kellene "fekete macskát keresnie a sötét szobában, ha az egyszer nincs is ott".

Szluckij szerint Petro Porosenko csak a világ közvéleményének figyelmét akarta Ukrajnára terelni azzal, hogy elhalasztotta törökországi útját az orosz csapatok állítólagos behatolására hivatkozva.

"Úgy gondolom, a világ hamarosan elfogulatlanul fogja értékelni a kijevi junta tevékenységét és számos ország, az Európa Tanács tagállamai, amelyekkel folyamatos kapcsolatban állunk, már kezdik megérteni, hogy Kijevből hazugságáradat ömlik" - mondta a Vlagyimir Zsirinovszkij vezette orosz populista liberális demokrata párt tagja.

Jevgenyij Szerebrjennyikov, a Szövetségi Tanács, az orosz parlament felsőháza védelmi bizottságának alelnöke a Ria Novosztyinak ugyancsak azt mondta, hogy az orosz hadsereg nincs jelen Ukrajnában és az ezzel ellentétes kijevi közlés csupán újabb hazugság. " Sokszor hallottuk az ukrán vezetés kijelentéseit, amelyek hazugságnak bizonyultak. Újabb kacsának vagyunk a tanúi" - hangoztatta az orosz szenátor, aki az Altáj-vidéki Hakasz Köztársaságot képviseli a felsőházban.

Jevgenyij Busmin, az Oroszországi Föderáció Szövetségi Tanácsának alelnöke provokációnak tartja Petro Porosenko ukrán államfő vádját, miszerint orosz csapatok hatoltak be Ukrajna területére. A politikus szerint azért nem lehetnek orosz katonai egységek Ukrajnában, mert az oroszoknak nincs szükségük háborúra.

Hozzátette: amint elhangzott Porosenko nyilatkozata, kapcsolatba lépett a Délkelet-Ukrajnával határos délorosz Rosztovi terület vezetésével, és "ott semmit sem tudtak" a behatolásáról.