Orosz légelhárító rakétarendszer van Kelet-Ukrajnában

Pancir SZ1, vagy a NATO-osztályozás szerint SZA-22 típusú orosz légelhárító rakétarendszert észleltek az oroszbarát szakadárok ellenőrizte Kelet-Ukrajnában - közölte szerdán egy meg nem nevezett NATO-diplomata.

Az illető emlékeztetett arra, hogy feltehetőleg egy másik orosz, föld-levegő rakétarendszerrel (Buk vagy SZA-11) lőtték le július 17-én Kelet-Ukrajna felett a Malaysia Airlines légitársaság egyik gépét, és okozták 298 ember halálát. A Pancir SZ1 képes megsemmisíteni bármilyen légi célpontot 20 kilométeres távolságig és 15 kilométeres magasságig. Egy időben négy célpontot képes célba venni, és rakétái elérik a másodpercenkénti 1300 méteres sebességet.

A nyilatkozó diplomata "hiteles ukrán információkat" idézett, amelyeket állítása szerint "az ukrán területre behatoló kis orosz katonai alakulatoktól" szereztek. "Már nem csak harckocsikról és páncélozott járművekről van szó, hanem arról, hogy orosz katonák hatoltak be Ukrajnába. Oroszország saját területéről és ukrán területről is tüzérséggel és rakétákkal támadja az ukrán fegyveres erőket. Mintha történt volna valamilyen rafinált változtatás: Oroszország a szakadárok eddigi jobbára rejtett támogatásáról átváltott volna egy nyíltabb, nyilvánvalóbb támogatásra" - mondta. Moszkva felhagyott a kétértelmű viselkedéssel, és egyre nyíltabb a lázadók támogatásával kapcsolatban - tette hozzá.

Tüzérségi találat ért szerda este egy iskolaépületet a szakadárok központjának számító Donyeckben - jelentették a helyszínről az AFP tudósítói. Az épületben éppen nem tartózkodott senki. A teteje teljesen leégett. Környékbeli lakosok amíg még tudtak, bementek az épületbe, hogy ki tudjanak menteni számítógépeket onnan. A tanév eredetileg szeptember 2-án kezdődött volna az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaságban, de a fegyveres konfliktus miatt ezt elhalasztották október elejére.

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának szerdai jelentése szerint a kelet-ukrajnai harcoknak eddig - április közepe óta - legalább 2200 halálos áldozata van, és ebből 1200-an augusztusban vesztették életüket. Ezek az adatok tartalmazzák a civil és a katona áldozatokat is.