Méhnyakrák - Program a gyilkos kór ellen

Évente mintegy 1500 új méhnyakrákos megbetegedést regisztrálnak Magyarországon, átlagosan 400-an pedig bele is halnak a betegségbe.

A kormány ezért arról határozott, hogy minden 12. életévét betöltött kislány ingyen juthat hozzá a HPV elleni védőoltáshoz, ez 45 ezer gyermeket érint - mondta az M1 Ma reggel című műsorában az egészségügyért felelős államtitkár.

Zombor Gábor hangsúlyozta: az oltás nem kötelező, csupán kötelezően ajánlott, ezért a pedagógusokra és a szülőkre óriási szerep hárul. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal készített egy nyilatkozatot, amit a szülőknek kell áttanulmányozni, az államtitkár pedig reményét fejezte ki, hogy ezt minél többen aláírják majd.

Zombor Gábor kiemelte, az lenne a szerencsés, ha október elején megindulhatnának szervezetten az oltások. A hatékony védelemhez ugyanis két oltásra van szükség, a két alkalom között pedig fél évnek kell eltelnie.

Kérdésre válaszolva az államtitkár kifejtette: felmenő rendszerű védőoltást terveznek, ennek nyomán az érintett korosztály minden évben megkaphatja az oltóanyagot, amelyet 1,2 milliárd forintért szerez be az állam.