Hazakerült Gábor Áron utolsó, eredeti ágyúja Sepsiszentgyörgyre

A fegyvert 1906-ban csatornázás közben találták meg, majd 1971-ben a Ceausescu rezsim idején a hatóságok elkobozták és Bukarestbe vitték.

Gábor Áron egyetlen fennmaradt ágyúja végleg a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban maradhat. A fegyvert 1906-ban csatornázás közben találták meg, majd 1971-ben a Ceausescu rezsim idején a hatóságok elkobozták és Bukarestbe vitték, ahol egy pincében porosodott. A székelység történelmi ereklyéjét 2010. március 15-én "hozták haza Székelyföldre" Kelemen Hunor RMDSZ-elnök első kulturális miniszteri mandátuma idején. Az akkor "kölcsönbe" kapott ágyú egy a napokban hozott kormányhatározat alapján végleg a székelyföldi intézmény tulajdonába került.

Hazakerült Gábor Áron utolsó, eredeti ágyúja Sepsiszentgyörgyre. 40 évig egy bukaresti raktár mélyén porosodott. Az elmúlt 3 évben Kézdivásárhelyen és Baróton is kiállították, több tízezren nézték meg a székely nemzet ereklyéjét. „A szabadságunkhoz való ragaszkodás jelképe hiszen éppen a székely szabadságharc megvédése érdekében öntötték 1849-ben” – mondta Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke.


 


Még a történészek is kiemelkedő teljesítménynek tartják, hogy a kézdivásárhelyi mesteremberek Túróczi Mózes műhelyében, a kor műszaki fejlettségi szintjén miként valósították meg Gábor Áron tervrajzait.

A fegyvert 2010. március 15-ére, az ünnepre adta kölcsön a bukaresti Történeti Múzeum, amikor Kelemen Hunor RMDSZ-elnök először volt kulturális miniszter. Az akkor "kölcsönbe" kapott ágyú, a most (augusztus 19-én) elfogadott kormányhatározattal került vissza a székelyföldi intézmény tulajdonába. „Hihetetlenül nagy szimpátia övezte ennek a szimbolikus történelmi tárgynak, ennek az ágyúcsőnek a hazaérkezését, és úgy, hogy hazahoztuk ezt, én úgy gondolom, hogy valamilyen mértékben, bár ezek mind inkább szimbolikus történetek, de hát az életünk az szimbólumokról is szól, igazságot szolgáltattunk Gábor Áronnak és az őáltala képviselt értékeknek” – mondta Kelemen Hunor, kulturális miniszter.

Gábor Áron ágyúinak köszönhetően indultak el Háromszék harcai, és lett az 1848-49-es forradalom és szabadságharc utolsó bástyája a régió.