Euróövezeti növekedési csúcsot sürget Hollande

A túl alacsony infláció és a túlértékelt euró folyamatos stagnálással fenyeget, ezért mihamarabb össze kellene hívni az euróövezet tagállamainak csúcsértekezletét a növekedésösztönző intézkedések összehangolására - mondta csütörtökön Francois Hollande francia elnök.

"A fellendülés túl vérszegény. Az infláció túl alacsony. Az euró túl erős. Ha nem teszünk semmit, Európát hosszú és talán végeérhetetlen stagnálás fenyegeti" - mondta Hollande a francia nagykövetek éves értekezletén tartott beszédében.

Az elnök szerint a növekedés érdekében végrehajtott francia reformok nem fejthetik ki hatásukat, míg egész Európát nem mobilizálják. Hozzátette: a monetáris politikának megfelelő költségvetési politikával kell párosulnia, amely "rendkívüli körülményeket is tekintetbe vesz". "A deficitcsökkentés ütemének összhangban kell lennie a növekedési célokkal" - hangsúlyozta Francois Hollande.

Kedden új kormány alakult Franciaországban, amelyben a megszorító gazdaságpolitikát bíráló Arnaud Montebourg gazdasági miniszter helyét egy volt bankár, a 36 éves Emmanuel Macron vette át. Az államfőt az utóbbi hónapokban a Szocialista Párton belül is egyre nyíltabban bírálták a deficitcsökkentés érdekében meghirdetett 50 milliárd eurós megtakarítás és a vállalkozások adóterheinek - a munkahelyteremtés ösztönzését célzó - 40 milliárd eurós csökkentése miatt.