Csökkent a feketegazdaság aránya Magyarországon

Egy százalékkal, a GDP mintegy 22 százalékára - derül ki a Randstad nemzetközi felméréséből. A kormány erőfeszítései a munkát terhelő adóterhek csökkentésére egyelőre nem hozták meg a kívánt áttörést - értékelt a szakember.

A munkaerő-piaci szolgáltató cég közleményéből kiderül: Szlovákiában 15, Ausztriában 7,5 százalék volt a nem adózott munkavégzésből származó jövedelem aránya tavaly. Szlovéniában 23,1 százalék, Horvátországban és Romániában pedig 28,4 százalék volt ugyanez az arány.

Az elemzés nem talált jelentős összefüggést az adóterhek nagysága és a feketemunka elterjedtsége között. Több észak- vagy nyugat-európai államban, például Finnországban, Franciaországban, Belgiumban, Svédországban vagy Dániában a magyarnál jóval magasabbak az adóterhek, mégis jóval kisebb, 10-15 százalékos a feketemunka aránya.

Baja Sándor, a Randstad Hungary ügyvezető igazgatója a közleményben kifejtette: a kormány erőfeszítései a munkát terhelő adóterhek csökkentésére egyelőre nem hozták meg a kívánt áttörést. A munkáltatói és munkavállalói adóelkerülő játszma folytatódik, a munkáltatók, önfoglalkoztatók nem tartanak eléggé a szankcióktól, a munkavállalók érdekérvényesítő képessége pedig korlátozott - tette hozzá.

A kutatásból egyértelműen kiderül, hogy minél rugalmasabb egy országban a munkaerő-kölcsönzés és egyéb atipikus foglalkoztatás szabályozása, annál alacsonyabb a feketemunka aránya - hívta fel a figyelmet Baja Sándor a közleményben. A Randstad Holding 2014-ben második alkalommal publikálta a Flexibility at Work riportot, ez alkalommal kifejezetten a feketegazdaság kiváltó okaira és megelőzési lehetőségeire koncentrálva.