BKK: a BKV előre megkapja a szolgáltatásért járó díjakat

A Budapesti Közlekedési Központ mindig előre, a tárgyhónapot megelőzően fizeti ki a BKV-nak a szolgáltatási díjakat, így a cég azokat minden hónapban megkapta.

A BKK ezt arra reagálva közölte az MTI-vel, hogy a Népszabadság csütörtöki számában arról írt, "ingyen" üzemelteti a 4-es metrót a BKV, mert arra eddig nem kapott pénzt a BKK-tól, és a hiteleket a szállítói számlák terhére törlesztik.

A központ állásfoglalása szerint a 4-es metró üzemeltetése indokolt költségként jelentkezik, így azt a közszolgáltatási szerződés szerint havi rendszerességgel ellentételezik. Megjegyezték, hogy a kifizetés a szokásokkal ellentétben nem utólag, hanem előre történik.

Minden alapot nélkülöző híresztelésnek nevezték, hogy a BKV a számlák terhére törleszt hitelt, mivel - mint írták - a BKV-nak nincs lejárt szállítói tartozása és általában nem 60, hanem 30 napos határidővel fizet.

A BKK közölte továbbá: a BKV-nak idén 9,7 milliárd forint hitele jár le, ennek refinanszírozására 5,5 milliárd forint értékben kapott ajánlatot, az állami kezességvállalásról szóló döntés meghozatala után ez lehívható lesz. A hiányzó részre kiírt tender szeptember 8-án zárul.