Orosz lapok: Oroszországban titokban orosz deszantosokat temetnek

Az északnyugat-oroszországi Pszkovi területen a múlt vasárnap óta orosz deszantosokat temetnek el titokban - írta szerdai számában a Novaja Gazeta című ellenzéki orosz lap. A Vedomosztyi című újság szerkesztőségi cikkében arra keres választ, harcolnak-e orosz katonák Ukrajnában, és a szovjet csapatok afganisztáni beavatkozására, valamint az orosz hadsereg csecsenföldi háborújára emlékeztetett.

A Novaja Gazeta és a fontanka.ru szentpétervári lap munkatársai hétfőn szemtanúi voltak annak, hogy orosz deszantosokat temettek el az Észtországgal, Lettországgal és Fehéroroszországgal határos Pszkovi területen. A különleges alakulat tagjainak halálát és a halottak számát titokban tartják - írta az ellenzéki lap, amely a fontanka.ru-hoz hasonlóan fényképes beszámolót közöl a temetésekről, illetve az elhunytak sírjairól.

A Novaja Gazeta szerint annyi bizonyos, hogy a 76-os számú pszkovi légi deszantban szolgáló szerződéses és sorállományú katonák augusztus 15. és 16. óta nem válaszolnak rokonaik hívásaira, azok azóta semmit sem tudnak róluk. A parancsnokság sem tájékoztatja őket arról, mi van a deszantosokkal. Vlagyimir Samanov vezérőrnagy, az Oroszországi Föderáció Légideszant Csapatainak parancsnoka a múlt pénteken nyilvánosan kijelentette, hogy a légideszant dandár minden tagja él és egészséges.

A fontanka.ru cikke szerint a Pszkovtól 15 kilométerre lévő Vibuti falu temetőjében nyugvó katonák egyike augusztus 20-án, a másik egy nappal előtte halt meg. A Novaja Gazeta újságírója beszélt a rokonokkal. Egyikük elmondta, hogy a deszantos fiatalember Luhanszk alatt vesztette életét. Az orosz lap megírta azt is, hogy az ukrán Inter televízió munkatársa augusztus 19-én beszámolt a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében folyó harcokról és mellékelte a 76-os számú pszkovi légideszantosok egyik egységének naplóját, valamint egy deszantos harci járművet, gépfegyvert és több bankkártyát rögzítő fényképet.

A Vedomosztyi szerkesztőségi véleményét tartalmazó cikk szerint "az Ukrajnában elfogott és meghalt orosz katonákkal kapcsolatos kérdések elérték a kritikus tömeget". Az orosz napilap - az amerikai The Wall Street Journal és a brit The Financial Times, valamint a Sanoma Independent Media közös oroszországi kiadványa - úgy tudja, hogy az orosz elnök mellett működő emberi jogi tanács két tagja az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottsághoz fordult azzal a kéréssel, hogy ellenőrizze a 18. számú gépesített lövészdandár 9 szerződéses katonájának halálát. Az előzetes értesülések szerint ők a dél-oroszországi Rosztovi területen vesztették életüket.

"A hivatalos szervek hallgatása vagy összefüggéstelen kommentárjai csak növelik a gyanút, és arra késztetnek, hogy az orosz és szovjet történelem kellemetlen példáira gondoljunk" - véli a befolyásos orosz üzleti-politikai napilap szerkesztősége. Példaként a szovjet hadsereg 1980 elején kezdődött afganisztáni beavatkozását, valamint a Dzsohar Dudajev néhai csecsen elnök elleni 1994-es hadjáratot említette.