NMH: csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma

Július végén 414 200 álláskeresőt tartottak nyilván Magyarországon, júniushoz képest 5,6 százalékkal, tavaly júliushoz képest 16,7 százalékkal kevesebbet - tette közzé a Nemzeti Munkaügyi Hivatal.

Júliusban a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 9,4 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért ráta pedig 6 százalékon állt. A legkevesebb álláskereső továbbra is Győr-Moson-Sopron megyében (2,5, illetve 1,7 százalék) volt, emellett Budapest, Vas és Pest megyék is kedvező mutatókkal bírtak - írja a hivatal.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti munkanélküliek száma a 15-74 éves korosztályban 2014. második negyedévében 358,9 ezer volt. Ez alapján a munkanélküliségi ráta 8 százalék, 2,3 százalékponttal alacsonyabb az előző év azonos időszakához képest.

Az NMH beszámolt arról, hogy júliusban 56,5 ezer pályakezdő szerepelt a nyilvántartásban, arányuk az összes álláskereső között 13,6 százalék volt. A legtöbb pályakezdő fiatalt Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tartották nyilván, de jelentős a Hajdú-Bihar megyében regisztrált pályakezdő álláskeresők száma is. A pályakezdők aránya az összes álláskereső között a fővárosban volt a legalacsonyabb, 6,2 százalék.

A tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők száma 110 500 volt idén júliusban, ami az összes álláskereső 26,7 százaléka. Előző évhez képest több mint harmadával esett vissza a tartós álláskeresők száma a NMH adatai szerint.

A foglalkoztatók júliusban összesen 73,7 ezer üres álláshelyet jelentettek be, amely másfélszerese az előző év azonos időszakában regisztráltnak. Az újonnan bejelentett állások 78,9 százalékához igényeltek támogatást a foglalkoztatók. A legtöbb új állást Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében jelentették be, az állások 33,8 százalékát. Összességében júliusban 152,9 ezer álláslehetőség állt rendelkezésre, amelyből a zárónapon 91 ezer maradt betöltetlen.

Az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek száma 58,2 ezer volt, amelyből 35,8 ezer a közfoglalkoztatás valamely formáját takarta. Emellett a ,,Nyári diákmunka elősegítése 2014" program keretében meghirdetett állások száma is jelentős, a programnak köszönhetően közel 20 ezer álláshelyet jelentettek be a cégek.

Az év hetedik hónapjában az újonnan bejelentett nem támogatott álláshelyek száma 15,5 ezret tett ki, amely egy hónap alatt közel egynegyedével esett vissza, egy év alatt viszont 6,2 százalékkal nőtt. Júliusban a nem támogatott állások elsősorban a mechanikaigép-összeszerelő, a tehergépkocsi-vezető, az egyszerű ipari, az egyszerű szolgáltatási és szállítási, és egyéb termék-összeszerelő foglalkozásokra vonatkoztak - olvasható a NMH összefoglalójában.