Japánban felvételiztet a Táncművészeti Főiskola

A nagy érdeklődésre való tekintettel kihelyezett felvételit tart Japánban a Táncművészeti Főiskola - tudatta az intézmény az MTI-vel.

Szakály György rektor október végén, egy többnapos kurzust követően több száz japán jelentkező közül választja ki a legtehetségesebbeket, akik Budapesten folytathatják klasszikusbalett-tanulmányaikat. A felvételit az egyik neves tokiói művészközvetítő ügynökség szervezi.

Az MTF-en jelenleg több mint harminc külföldi hallgató tanul költségtérítéses képzésen, közülük tíz japán. A külföldi hallgatók szinte kizárólag a klasszikus balett képzésre jelentkeznek. Japán mellett Ausztráliából is többen érkeztek az elmúlt időszakban, de a környező és távolabbi európai országokból kerül ki a legtöbb külföldi hallgató - mondta el Péli Nagy Kata, a főiskola sajtófőnöke.

A főiskola elvégzése után a külföldi diákok egy része Magyarországon helyezkedik el - például a Nemzeti Balettnél, de volt olyan is, aki a Miskolci Baletthez került -, mások Lengyelországban, Oroszországban vagy Lettországban kezdték meg pályájukat, megint mások hazatértek a diploma megszerzése után - fűzte hozzá a sajtófőnök.