Faképnél hagyták az ellenőrző bizottságot a megfigyelők

Mindkét afganisztáni elnökjelölt megfigyelői távoztak szerdán a szavazatokat ellenőrző testületből, amelyet az Egyesült Nemzetek Szervezete felügyel.

Először Abdullah Abdulla emberei hagyták faképnél a bizottságot főnökük utasítására, aki ezzel a lépésével is tiltakozik a június óta folyó huzavona ellen. Ezt követően viszont az ENSZ megkérte a másik jelölt, Asraf Gáni embereit a tisztesség jegyében, hogy ők is távozzanak a szavazatellenőrző bizottságból. A Független Választási Bizottság mindezek ellenére folytatja munkáját.

Afganisztánban június 14-én volt az elnökválasztás második fordulója, és az azóta eltelt két és fél hónap alatt sem sikerült végeredményre jutni. Mindkét jelölt csalással vádolja egymást. Abdulla és Gáni amúgy régi "kollégák": az előbbi külügyminiszter volt a kormányban, az utóbbi pénzügyminiszter. Az Egyesült Államok igyekezett mindent megtenni, hogy a helyzet rendeződjön, ami már csak azért is fontos számára, mert 2014 végéig elhagyják az országot a nemzetközi erők, Washington pedig rendezett helyzetű államot akar hátrahagyni, olyat, amely nem omlik össze azonnal a kivonulás után.

John Kerry amerikai külügyminiszter így azután többször is megfordult Afganisztánban az utóbbi két hónapban, hogy megegyezésre bírja a két riválist. Július elején sikerült elérnie, hogy a felek megegyeztek: az államfőválasztás nyertese foglalja el az elnöki posztot és nevezi ki a kormány tagjait, míg a szavazás vesztese a kormányfői pozíciót töltheti be. Mégse történt haladás, sőt: egyre hevesebbé vált a riválisok vitája. Kerry mehetett augusztusban is Afganisztánba. Augusztus 8-ra megint sikerült elérnie, hogy a két elnökjelölt megállapodjon abban, véget vet a választási eredmények miatt elmérgesedett vitának, és ennek köszönhetően az új államfő még augusztusban elfoglalhatja hivatalát. Ebből sem lett semmi.

A huzavona ráadásul hátráltatta az afgán rendfenntartó erők és katonaság kiképzését. "Ahogy húzódott a politikai patthelyzet, úgy veszítettünk a lendületből" - mondta Joseph Dunford tábornok, az afganisztáni amerikai csapatok leköszönő parancsnoka kedden, amikor ünnepélyesen átadta a posztot utódjának, John Campbell tábornoknak. Dunford másfél évet szolgált Afganisztánban.