Elkerülné a patthelyzetet az ÖVP új elnöke

Reinhold Mitterlehnert kedd este választották meg az Osztrák Néppárt elnökének, miután elődje, Michael Spindelegger lemondott.

El akarja kerülni a kormányon belüli "patthelyzeteket" és mindenekelőtt megoldást akar találni az adóreformra Reinhold Mitterlehner, az Osztrák Néppárt (ÖVP) kedd este megválasztott új elnöke az osztrák közszolgálati rádió szerda reggeli műsorában elhangzott nyilatkozata szerint. A kormányban jelenleg a gazdasági miniszteri tisztséget betöltő Mitterlehner hangsúlyozta: lelkesedéssel és lendülettel szeretné ellátni új tisztségét, és a lehető leghamarabb kíván mérsékelni mindenféle vitát, amely elődje, az eddig a pártelnöki mellett a pénzügyminiszteri posztot is betöltő Michael Spindelegger lemondását előidézte.

Michael Spindelegger osztrák alkancellár és pénzügyminiszter, a konzervatív ÖVP elnöke kedden jelentette be, hogy minden posztjától megválik, mert saját pártja sem támogatta őt az adóügyi reform körül kialakult koalíciós vitában. Pártján belüli bírálói azt vetették az alkancellár szemére, hogy nem sikerült előrehaladást elérnie a gazdaságélénkítés és az adócsökkentés kérdésében. Az ÖVP új elnöke erős támogatottságot kíván szerezni a pártban, mert elmondása szerint csak így lehet keresztülvinni az adóügyi reformokat. A pártelnök utalt arra, hogy a kormánypártoknak mielőbb közös álláspontot kell kialakítaniuk az adóreform kérdésében, beleértve a vagyonadó kérdését is. Mitterlehner ez utóbbival kapcsolatban azt mondta, ezen a téren szükség van "némi mozgástérre", azonban az ÖVP eddigi - a vagyon- örökösödési és ajándékozási adót elutasító - irányvonalán alapvetően nem akar változtatni. Hangsúlyozta: a vitában összhangra van szükség a párton belül is, és meg kell állapodni a tartományi vezetőkkel.

A megválasztott pártelnök arról nem nyilatkozott egyértelműen, hogy ő vezeti-e majd a pénzügyi tárcát is. Feltehetőleg inkább a különböző tisztségek egymástól való szétválasztását támogatja. Jelezte viszont, hogy nem szívesen válna meg gazdasági miniszteri posztjától. Nem erősítette meg azt az értesülést, miszerint Gottfried Haber közgazdászprofesszor kapna miniszteri tárcát. Személyi ügyekről hétfőre ígért tájékoztatást.

Mitterlehner közvetlenül megválasztása után, az osztrák közszolgálati televíziónak adott kedd esti interjúban azt hangsúlyozta, hogy a párton belül folytonosságot kíván képviselni. Arra a kérdésre, miszerint megmarad-e 2018-ig a fennálló kormánykoalíció, úgy fogalmazott: mindez a következő hónapokban, a gyakorlati munka során derül ki. Célkitűzése szerint az ÖVP-nek képviselnie kell a saját értékeit és azokat kommunikálnia kell, hogy további támogatottságot szerezzen. Úgy vélekedett, hogy a pártvezetésben nincs szükség személyi változásokra, az egyéves munka alatt megfelelő bizalom alakult ki a testületben. Külön kiemelte, hogy a párt frakcióvezetője Reinhold Lopatka és a párt főtitkára Gernot Blümel a helyén maradnak.