Egyedülálló mamutlelet Nógrádban

Legalább három mamut csontjait találták meg egy Nógrád megyei ásatáson. A csontokat vélhetően ősember hordta össze, a lelelt legalább 14-15 ezer éves.

Egyedülálló jégkorszaki mamutleletet találtak Nógrád megyében.

Gasparik Mihály, a Magyar Természettudományi Múzeum főmuzeológusa az M1 Ma reggel című műsorában elmondta: a lelet nem számít szenzációnak, hiszen Magyarországon mintegy 400 lelőhelyen találtak már mamutmaradványokat, ráadásul a jégkorszak leggyakoribb állata volt ezen a sztyeppés területen a mamut.

Mamutmaradványokat találtak Szurdokpüspökinél


A lelelt egyébként 14-15 ezer éves, és bizonyos szempontból mégis ritkaságnak számít az a csontkupac, amit találtak. A csontok egy másfélszer kétméteres területen feküdtek, ami arra utal, hogy az ősember hordta őket össze. Legalább három állat csontjairól van szó, hiszen eddig 5 lapockát találtak – tette hozzá a szakember.

A csontok elhelyezkedése utal az ember tevékenységére, valamint az, hogy körülöttük különböző színű üledék van mind a maradványok körül, mint tágabb környezetében. Ez pedig arra enged következtetni, hogy ástak egy gödröt, abba temették a csontokat.

Kérdésre válaszolva elmondta: úgy lenne méltányos, ha a leletet a Magyar Természettudományi Múzeum kapná meg, azonban konzerválás után kérésre kölcsönadják más intézményeknek.

Kapcsolódó tartalom