Tizenegy újabb szervezetet vett nyilvántartásba az NVB

Tizenegy újabb jelölőszervezetet vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a keddi ülésén az október 12-i választásokra, ezek között hatot a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választására, ötöt pedig a nemzetiségi választásra.

A nyilvántartásba vett jelölőszervezetek a helyi választási irodáktól ajánlóíveket igényelhetnek, és szeptember 8-ig gyűjthetnek jelöltjeiknek ajánlásokat.

A testület döntött arról, hogy a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választására nyilvántartásba veszi a Magyarországi Szociáldemokrata Pártot, a Magyar Környezetvédők Pártját, a Budakalászért Védegyletet, a Kolónia Civil Egyesületet, a Magyar Polgári és Nemzeti Jogvédő Egyesületet és a Magyar Autonóm Néppártot.

A választáson jelöltet és listát jelölőszervezetek (pártok, társadalmi szervezetek) állíthatnak, és a voksoláson független jelöltek is indulhatnak. Jelöltet az a szervezet állíthat, amely a választás kitűzése után nyilvántartásba vetette magát. A közös jelöltet, listát állító jelölőszervezeteknek külön-külön kell nyilvántartásba vetetniük magukat.

Az NVB a nemzetiségi választásra kedden öt jelölőszervezetet vett nyilvántartásba; a Komárom-Esztergom Megyei Német Kisebbségi Önkormányzatok Szövetségét, az IDENTITA Szlovák Egyesületet, a Ceglédberceli Német Nemzetiségi Ifjúsági Egyesületet, a Szentendrei Szerb Klub Kulturális Egyesületet és az Ébresztők Ruszin Kulturális Egyesületet.

A jelölőszervezeteket az NVB és a területi választási bizottságok veszik nyilvántartásba országos hatáskörrel és országos hatállyal. A nyilvántartásba vett jelölőszervezetek - folyamatosan bővülő - listáját a Nemzeti Választási Iroda az internetes oldalán, a www.valasztas.hu-n közzéteszi.