A filmtörténet leghosszabb alkotásán dolgozik egy svéd művész

A filmtörténet leghosszabb, 720 órás kísérleti alkotásán dolgozik egy svéd multimédiaművész, akinek Ambiancé című művét csak egyetlen egyszer láthatja majd a közönség, mert a sugárzást követően megsemmisítik.

Anders Weberg munkáját 2020. december 31-én kezdik vetíteni az interneten, hogy világszerte bárki megtekinthesse. Az Ambiancé egy "expresszionista stílusban" készülő önéletrajzi alkotás lesz, amely a művész és néhány hónappal ezelőtt túladagolásban 21 évesen elhunyt fia közötti kapcsolatról szól.

"Az idő absztrakt dolog, amelyet mi, emberek találtunk ki. Mivel ez lesz az utolsó filmem, azt gondoltam, mindent beleadok. És harminc nap - 720 óra - elég sok idő!" - mondta a 46 éves művész a svéd televíziónak.

Weberg hangoztatta, hogy nem érdeklik a rekordok - noha a filmjével kapcsolatos minden promóció az alkotás hosszát emeli ki - és sokkal izgalmasnak tartja, hogy a sugárzás 30 napig tart majd.

A művész, aki egy 72 perces előzetest már közzétett készülő művéből, két éven belül bemutat egy 7 óra 20 perces, 2018-ban pedig egy 72 órás előzetest.

"Eddig 281 óra készült el, vagyis jól haladok. Szigorú menetrendre van szükségem, hogy időben készen legyek. Nehéz lenne, ha 2018-ban rájönnék, hogy 300 órával le vagyok maradva" - fogalmazott.