Izraelben háborús tanévkezdésre készülődnek

Izraelben háborús tanévkezdésre készül az oktatási minisztérium a július 8-án kezdődött gázai fegyveres konfliktus elhúzódása miatt - közölte hétfőn a katonai rádió.

Ámrám Micna, a kneszet oktatási bizottságának elnöke a rádiónak kijelentette, hogy az egy hét múlva esedékes iskolakezdést "kreatív" módon kell megvalósítani, alkalmazkodva az ország egyes részeinek háborús érintettségéhez.

A folytatódó palesztin rakétatámadások miatt a Gázai övezet 6-7 kilométeres szomszédságából Izrael északi részeire evakuált több száz család gyermekeit a kneszet illetékese szerint időlegesen a helyi iskolák osztályaiba kell felvenni.

A palesztin rakéták 40-60 kilométeres hatósugarában lévő, de ki nem telepített részeken pedig minden egyes iskolánál meg kell vizsgálni, hogy rendelkezésre áll-e a megfelelő óvóhely a gyermekek fogadására, és szükség esetén fel kell készülni az internetes távoktatásra is - mondta Micna.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök vasárnap ez ügyben megbeszéléseket folytatott Móse Jaalon védelmi miniszterrel és Sáj Piron oktatási miniszterrel, s felkérték a polgári védelmet, hogy vizsgálja meg a veszélyeztetett iskolák rakétatámadás elleni védelmét.

Az Izrael és a gázai palesztin fegyveres szervezetek közötti tűzszüneti kísérletek kudarca miatt izraeli politikusok és biztonsági szakértők úgy vélik, hogy még hónapokig is elhúzódhat a nyugalom helyreállítása a déli, Gázához közel eső országrészeken.

Egy múlt heti ötnapos tűzszünet s az annak folyamatos meghosszabbítását ígérő egyezség reményt adott arra, hogy Izrael lezárhatja Erős Szikla hadműveletét, amelyet 48 napja indított a Gázai övezetben hatalmon lévő Hamász mozgalom fegyveres erejének megtörésére, s ezért a hadsereg felszólítására hazatértek az övezet szomszédságában lévő települések korábban északra menekült lakói.

A múlt pénteken azonban a fegyvernyugvás összeomlott, és vasárnapig ismét Izrael északi vidékeire menekítették a veszélyeztetett térségben élő gyermekes családokat, többségüket ifjúsági szállásokon helyezve el a katonai költségvetés terhére.

A gázai-izraeli határ két oldalán hétfőn sem csitultak a harcok, Izrael újabb légicsapásokat hajtott végre gázai célpontok ellen. Többek között Omar al-Burs, a Hamász-kormány egy igazságügyi tisztségviselője otthonát lőtték, de a likvidálási kísérletben al-Bursnak nem esett baja. Éjszaka az izraeli hadsereg tizenhat támadást hajtott végre az övezetben, s a célpontok közt volt két mecset is.

Az éjjeli légicsapásokban két palesztin vesztette életét, s ezzel palesztin egészségügyi források szerint a hadművelet megindítása óta 2122-en vesztették életüket az övezetben. A halálos áldozatok közül az izraeli hadsereg egy korábbi közlése szerint nyolc-kilencszázan fegyveres harcosok voltak.

Vasárnap az izraeli hadsereg jelentése szerint 126 rakétát lőttek Izraelre az övezetből, ebből tízet a Vaskupola védelmi rendszer ellenrakétái megsemmisítettek még a levegőben, mielőtt civilek által lakott területre csapódtak volna.