Fehéroroszországba vinne élelmiszer-feldolgozó üzemeket Lengyelország

Élelmiszer-feldolgozó üzemeket tervez létesíteni Fehéroroszországban Lengyelország - idézte Marek Sawicki lengyel mezőgazdasági miniszter egy tv-nyilatkozatát a BelTA fehéroroszországi hírügynökség.

"Nagy erőfeszítéseket teszünk új piacok nyitására, például Kanadában és az Egyesült Államokban, de érdeklődünk közelebbi, fehéroroszországi kapcsolatok iránt is" - mondta a miniszter az interjúban.

"A fehérorosz partner viszont azt a feltételt szabta számunkra, hogy ne termékeinket vigyük az országba, hanem beruházást és technológiát" - tette hozzá, megjegyezve, hogy amennyiben lengyel mezőgazdasági alapanyagokat dolgoznának fel Fehéroroszországban, akkor a késztermékeket az ottani partner a belső piaci értékesítés mellett Oroszországba is exportálhatná.

"Közös vállalatok létrehozását tervezzük és a lehetséges beruházásokról megkezdett tárgyalásoktól már a közeljövőben konkrét eredményeket várunk" - mondta Marek Sawicki.

Lengyel alapanyagok fehéroroszországi feldolgozása nagyon is reális elképzelés - mondta Aljakszandr Jarasuk fehérorosz mezőgazdasági szakértő a PAP hírügynökségnek. A megoldás keretében szerinte lehetőség nyílna lengyel gyümölcs- és zöldségalapanyagok feldolgozása mellett, húsipari és halászati termékek előállítására is Fehéroroszországban.