Oroszország nem tervezi a McDonald's éttermek bezárását

Az orosz hatóságok nem tervezik a McDonald's gyorséttermi lánc bezárását az országban - jelentette ki szombaton Arkagyij Dvorkovics miniszterelnök-helyettes, miután ellenőrök keresték fel a cég több üzletét.

Egyáltalán senki sem beszél erről - idézte Dvorkovicsot az ITAR-TASZSZ hírügynökség, megkönnyebbülést okozva az élelmiszerláncnak, amely az egyik fő piacának tekinti Oroszországot.

Az orosz élelmiszerbiztonsági hatóságok országszerte ellenőrzéseket kezdtek a McDonald's éttermekben, és a héten négyet bezárattak azzal az indokkal, hogy megszegték a közegészségügyi törvény "számos" előírását. Az inspekciók több régióban, így egyebek között Közép-Oroszországban, Moszkvában és az Urálban folytak.

A bezárások azt az orosz döntést követték, hogy egy évig behozatali korlátozásokkal sújtják az Oroszország ellen az ukrán válság miatt szankciókat elrendelő országokat, így az Egyesült Államokat és az Európai Unió tagjait. Az importtilalom a hús-, hal-, tej-, gyümölcs- és zöldségágazat termékeire vonatkozik.

Az amerikai kapitalizmus jelképe, a McDonald's 440 éttermet működtet Oroszországban. Elemzők szerint a gyorsétkeztetővel szembeni szigorúság könnyen az orosz beszállítóknak okozhat bajt: az alapanyagok 80 százaléka négy éve ugyanis már tőlük származik.

Éppen csak az történt, hogy az ellenőrzéseket ugyanabban az időben végezték - jelentette ki Dvorkovics.