OBA: a végéhez közeledik a betétesek kártalanítása

Az Országos Betétbiztosítási Alap hét munkanapon belül átadta a kifizető szervezeteknek 29 266 betétes, a károsultak 97 százalékának pénzét.

Gyakorlatilag lezárult a felszámolás alatt lévő Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet azon betéteseinek a kártalanítása, akik egyértelmű jogosultsággal rendelkeznek, és zajlik a vizsgálandó tételek, többek között az adatváltozással érintett, öröklési, illetve gyámhatósági eljárással kapcsolatos ügyek kifizetése is - közölte az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) pénteken az MTI érdeklődésére.

Az OBA korábban közölte: az előírt 20 helyett már hét munkanapon belül átadta a kifizető szervezeteknek 29 266 betétes, a károsultak 97 százalékának pénzét. A kártalanításra jogosult betétesek 3 százaléka, 978 ügyfél esetében jogi eljárások szükségesek az OBA kártalanítás végrehajtásához. Mintegy 245 esetben hagyatékhagyó végzés, 514 esetben gyámhatósági határozat, a Start-számlák esetében a Magyar Államkincstárnál Start-számla nyitása kell a kifizetéshez. Az ügyfelek közül 171 betétjét a takarékszövetkezet zárolta, ennek felszabadítása érdekében a betéteseknek kell az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezetnél eljárniuk. Az OBA ezen felül 48 olyan ügyfelet tart még nyilván, akinek betétje adathiányos és a Takarékszövetkezet igazolására vár - ismertette közleményében korábban az OBA.

A hitelintézeti törvény alapján az OBA az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet felszámolását elrendelő bírósági végzés Cégközlönyben való megjelenését követő 20 munkanapon belül, azaz augusztus 25-ig kártalanítja a biztosított követeléssel bíró betéteseket, akik az egyértelmű jogosultsággal rendelkeznek. A kártalanítás összege az adott betétes tényleges betétösszegétől függően akár 100 ezer eurós összeghatárig, több mint 30 millió forintig terjedhet. Az OBA teljes kártalanítási kötelezettsége meghaladja az 54 milliárd forintot.

A Magyar Nemzeti Bank 2014. július 4-én vonta vissza az orgoványi központú takarékszövetkezet tevékenységi engedélyét, miután a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) kizárta az integrációs rendszerből a takarékszövetkezetet. A jegybank felügyeleti biztosok kirendeléséről is döntött, akik a takarékszövetkezet helyzetének felmérése után tettek javaslatot a július 25-én kihirdetett felszámolásra. A takarékszövetkezetnél hűtlen kezelés gyanújával nyomozást folytat a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) ismeretlen tettes ellen.