Leszakadt az ég: elöntött pincék, udvarok - és újabb riasztás többfelé

Zircen, Balatonkenesén, Pápán, Ugodon és Bében pincékbe és udvarokba tört be a víz, ezeken a helyeken a tűzoltók szivattyúval távolították el a csapadékot.

Balatonkenesén megsüllyedt egy autóbusz a Tompa Mihály utcában, melyet a balatonfűzfői tűzoltók vontattak vissza az úttestre. Zircen egy épület pincéjét öntötte el az esővíz, Ugodon a Bakonyból lezúduló víz miatt több helyen vízátfolyások keletkeztek az úton, ami nehezíti a közlekedést - közölte a katasztrófavédelem szóvivője.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat több észak-nyugati és dél-keleti kistérségre adott ki riasztást a várható zivatarok, nagy mennyiségű eső miatt.

Előrejelzésük szerint a csapadékrendszer (eső, zápor, zivatar) a Dunántúlról az éjszaka folyamán súlypontjával fokozatosan az ország keleti felére helyeződik, majd reggel északkelet felé elhagyja az országot. Több helyen hullhat 20 mm feletti csapadék.

A déli, délkeleti országrészben több helyen, északon néhol zivatarok kialakulása is várható. A zivatarokat rövid idő alatt 30 mm feletti csapadék, viharos (60-70 km/h feletti) szél kísérheti. Nagyobb eséllyel a délkeleti határ közelében 80-90 km/h feletti szélrohamok is kialakulhatnak a késő esti, éjféli órákban.

Vasárnap napközben északkeleten (Északi-középhegység, Tiszántúl) az átmenetileg újra megnövekvő gomolyfelhőzetből helyenként még kialakulhat viharos (60 km/h feletti) széllel kísért zivatar. Az erős északnyugati szelet a középső és északnyugati országrészben helyenként 60-70 km/h-t elérő lökések kísérhetik, majd este veszít erejéből a szél.