Húzóágazattá vált a turizmus

Jelenleg mintegy 10 százalékkal járul hozzá a GDP-hez és csaknem félmillió embert foglalkoztat. A kormány 2020-ig az uniós forrásokból több mint 1500 milliárd forinttal támogatja majd a turizmusban működő cégeket és a turisztikai beruházásokat.

Csak a fürdők összesen 44 milliárd forint árbevételt könyveltek el tavaly. Idén, ez szám várhatóan még nagyobb lesz, hiszen 2012-től, vagyis a SZÉP kártya bevezetése óta folyamatosan növekszik a fürdővendégek száma - hangzott el a Duna Híradóban.

Folyamatosan bővül a turisták, ezen belül főként a belföldiek száma is. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az első félévben csaknem 2 millió 75 ezren vendégeskedtek a kereskedelmi szálláshelyeken. Ez 12 százalékkal több mint egy éve.

A több vendég pedig többet is költ. Az első félévben csak szállásdíjra 27 milliárd forintot fizettek, ami több mint 16 százalékos növekedést jelent éves összehasonlításban.

 

Az év hat hónapjában, csak SZÉP kártyával 6 milliárd 600 millió forintot költöttek el a vendégek, ami csaknem 30 százalékos növekedés az elmúlt év azonos időszakához képest.

A turízmus az elmúlt években a magyar gazdaság egyik húzóágazatává vált - és, hogy ez így is maradjon - a kormány 2020-ig az uniós pénzek több mint felét közvetlenül gazdaságfejlesztésre fordítja. Ezen belül kiemelten támogatja majd a turisztikai vállalkozásokat és beruházásokat - mondta el a Duna Híradónak a nemzetgazdasági miniszter

Az uniós támogatásokat a gazdaságfejlesztésre használjuk fel. Ennek első számú kedvezményezettje a kis és középvállalkozói kőr lesz, amely a turisztikai ágazat döntő részét adja. A turisztikában nincsenek nagy külföldi cégek domináns pozícióban, így itt a hazai vállalkozások is lehetőséget is tudnak kapni - tette hozzá Varga Mihály.

Az előzetes számítások szerint több mint 1500 milliárd forint támogatást kaphatnak majd a következő években a turisztikai vállalkozások.