Halfülből kivett kristály miatt izgulnak a svédek

Gyászol Svédország: elpusztult Ale, a híres angolna – fajtársai közül a világ legöregebbike. A tudósok eddig sem értették, hogy a hal hogyan bírt huszonkétszer hosszabb ideig élni, mint az angolnák általában. A kerti elföldelés helyett Ale a laboratóriumban szolgálhatja a hosszú élet titka utáni kutatást.

Azt, hogy az angolnák sokáig élnek, az köztudott, de ennél pontosabbat nehéz mondani a kilátásaikról, várható éveik számát csak találgatni lehet. van valami azonban, amit biztosan tudni a témában: a dél-svédországi Brantevikben egy ház udvarán lévő kútban 155 évig élt egy angolna, az állat idén nyáron pusztult el. Az Ale nevű halat 1859-ben bocsátotta a családja lakhelye melletti vízbe a nyolcéves Samuel Nilsson.
A legörgebb angolna tetemének vizsgálata - Szombat reggel

A tanya azóta többször gazdát cserélt, a jelenlegi tulajdonos, Tomas Kjellman kisgyerekkora óta lakik a házban, mindig is tudta, hogy angolna van a kútjukban. Arról azonban csak egy 2008-ban kiszálló tévéstáb riporterei világosították fel, hogy a hala feltehetően a világ legöregebb angolnája.

Azt, hogy a hal életkora valóban megfelel-e annak, mit hisznek róla az emberek, meg kell vizsgálni a fülében található kristályt. Ez olyan, mint a fák törzse, felcsizsolás után meg lehet rajta számolni az évgyűrűket. A baj az, hogy a Kjellmanék fagyasztójába került angolnának elveszett a feje, és vele együtt természetesen a kristály is.

Amikor megindult a nyomozás az öreg hal feje után, ismét a tévéstáb jött segítségül, kiürítették az öt méter mély kutat, és lemásztak, ám onnan csak néhány vödör bűzlő iszapot és kevés angolnahús-darabot hoztak fel – a fej nem volt sehol. Nem adták azonban fel, újra átvizsgálták a fagyasztóládát, és csodák csodája, rátaláltak a matuzsálem koponyájára, amit azonnal elküldtek bevizsgálásra egy stockholmi laboratóriumba, így most Svédország lélegzetvisszafojtva várja a jövő héten esedékes eredményt Ale életkoráról.