Péntek este óta hatan haltak meg a gázai konfliktusban

Folytatódtak szombaton a Gázai övezet elleni izraeli légitámadások és az izraeli területek ellen irányuló palesztin rakétacsapások. Az előző este óta hat halálos áldozata van a tűzpárbajnak.

Izraeli légicsapás ért egy házat a Gázai övezet középső részén lévő Nuszeirat menekülttáborban, és egy család öt tagja - köztük két nő és két gyerek - életét vesztette - közölték a palesztin mentők. Korábban három családtag haláláról és több sebesültről számoltak be, de közben még ketten belehaltak sérüléseikbe.

A Gázai övezetből kilőtt aknagránát áldozata lett egy négyéves kisfiú péntek este egy dél-izraeli településen, Nahal-Ozban, egy óvoda közelében - közölte szombaton egy izraeli katonai szóvivő és az izraeli mentőszolgálat. Az izraeli légierő 20 célpontot támadott péntek este óta, köztük rakétaindító állásokat és fegyverraktárakat - közölte a hadsereg.

A felek közötti közvetlen tárgyalások a konfliktus megállításáról kedden félbeszakadtak, és nincs jele annak, hogy újraindulnának - emlékeztetett a Reuters brit hírügynökség.

A Gázai övezetet irányító Hamász radikális szervezet írásbeli ígéretet tett arra Mahmúd Abbász elnöknek, hogy támogatja a palesztinok csatlakozását a Nemzetközi Büntetőbírósághoz (ICC) - jelentette be szombaton a szervezet két tisztségviselője.

Ha a palesztinok csatlakoznak az ICC-hez, akkor a bíróság nyomozhat minden olyan háborús bűncselekmény gyanúja ügyében, amelyet ők - tehát a Hamász is - elkövet, illetve amelyet ellenük elkövetnek.

Abbász már hónapok óta tárgyal a különböző palesztin szervezetekkel a csatlakozásról. Száeb Erekát palesztin főtárgyaló közlése szerint már csak egy szervezet van, az Iszlám Dzsihád szélsőséges szervezet, amely nem adta áldását a csatlakozásra.