Tizenkét jelölőszervezetet vett nyilvántartásba az NVB

Helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választására öt, a nemzetiségi választásra hét jelölőszervezetet vett nyilvántartásba pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság.

A nyilvántartásba vett jelölőszervezetek jövő hétfőn, augusztus 25-én vehetik át az ajánlóíveket, és ekkor kezdődik meg a két hétig, tehát szeptember 8-áig tartó ajánlásgyűjtés.

A testület egyhangúlag döntött arról, hogy a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választására nyilvántartásba veszi a Kisgazda Polgári Egyesületet, az Együtt Zalaegerszegért Egyesületet, a Civil Összefogás Az Edelényi Változásokért Egyesületet, a Szentendrei Nemzeti-Konzervatív Kört, valamint a Negyedik Köztársaság Pártot mint jelölőszervezetet.

Az október 12-i önkormányzati választáson jelöltet és listát jelölőszervezetek (pártok, társadalmi szervezetek) állíthatnak, és a voksoláson független jelöltek is indulhatnak.

Jelöltet az a szervezet állíthat, amely a választás kitűzése után nyilvántartásba vetette magát. A közös jelöltet, listát állító jelölőszervezeteknek külön-külön kell nyilvántartásba vetetniük magukat.

Az NVB a nemzetiségi választásra pénteken hét jelölőszervezetet vett nyilvántartásba. Egyhangúlag döntöttek a "Kariatidák" Görög-Magyar Nők Kulturális Egyesület, a Dolina Pestvidéki Szlovákok Regionális Egyesülete, a Görög Ifjúsági Egyesület, a Budapest XVI. Kerületi Görög Hagyományőrző és Kulturális Egyesület, a Kilikia Kulturális Egyesület, az Örmény Kultúra Barátainak Erzsébetvárosi Egyesülete, valamint a Romavállalkozók Országos Szervezete Egyesülete nyilvántartásba vételéről.

Az NVB visszautasította a Komárom-Esztergom Megyei Német Kisebbségi Önkormányzatok Szövetsége nyilvántartásba vételét, mivel a szervezet nem a hatályos alapszabályát csatolta a kérelemhez.

A jelölőszervezeteket az NVB és a területi választási bizottságok veszik nyilvántartásba országos hatáskörrel és országos hatállyal. A nyilvántartásba vett jelölőszervezetek listáját a Nemzeti Választási Iroda (NVI) az internetes oldalán, a www.valasztas.hu-n közzéteszi.

Az NVI adatai szerint a választási bizottságok már több mint 150 jelölőszervezetet vettek nyilvántartásba a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választására, és több mint 80-at a nemzetiségi önkormányzati voksolásra.