MSZP: a kereseti statisztikák nem a valóságot tükrözik

Az MSZP szerint a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közölt átlagkereseti adatok nem a valóságot tükrözik, a közfoglalkoztatás pedig nem más, mint egy szociális segélyprogram.

Gúr Nándor szocialista országgyűlési képviselő arra reagált így pénteken az MTI-hez eljuttatott kommünikéjében, hogy a KSH közölte: mind a nettó, mind a bruttó átlagkereset 3 százalékkal haladta meg idén január és június között a tavalyit.

Az ellenzéki politikus szerint az adatok nem a valóságot tükrözik, mivel a közfoglalkoztatottak bérét ebbe a statisztikába nem számítják bele, annak ellenére, hogy a foglalkoztatottak mutatószámát ők is gyarapítják.

"A minimálbér megadóztatásával, az egykulcsos személyi jövedelemadóval és a 27 százalékos európai rekordáfával az Orbán-kormány több tízezer forintot vesz ki az átlagon vagy az alatt keresők zsebéből havonta. Ezt a pénzt a gazdag családok zsebébe tömik" - fogalmazta meg kifogását Gúr Nándor.

Szerinte itt az idő, hogy a kormányoldalon beismerjék: a valós piaci foglalkoztatás egymillió fővel való bővítése csak ígéret maradt, a közmunkaprogram pedig nem más, mint egy szociális segélyprogram.