Megérzi az OMV a nemzetközi konfliktusokat

A Líbiában, Irakban és az Ukrajnában zajló események csökkentik az osztrák OMV olaj- és gázipari vállalat nyereségét a cég vezérigazgatója, Gerhard Roiss szerint. A cég gázkitermelésének 20 százaléka származik a kockázatosnak tartott országokból.

Gerhard Roiss az osztrák WirtschaftsBlatt napilapnak adott interjút, amelyben elmondta, hogy hiába találtak földgázt Irak északi részén, a kurd területeken, nem tudták megkezdeni a kitermelést. Az OMV összes alkalmazottját kivonták az országból a biztonsági helyzet miatt.

Gondok akadtak a Krími-félszigettől délre is, ott az Exxon nagyvállalattal voltak közös terveik, de egyelőre kivárnak az ukrajnai helyzet miatt.

Az OMV Líbiában is terjeszkedni szeretett volna, de ott se valósultak meg az új beruházások. Gerhard Roiss hangsúlyozta, hogy nem tud biztos előrejelzéseket adni, mert nehéz megbecsülni a politikai kockázatok méretét, de Líbiában legalább a logisztikai rendszer eddig épségben megmaradt és teljesen működőképes.

A vezérigazgató elmondta, hogy az OMV a Fekete-tengernél és az Északi-tengernél végez munkát, és abban bíznak, hogy Bulgáriában is találnak földgázt. Középtávon még akár Iránból is érkezhet földgáz.

Az OMV nyeresége csökken, de a cég komoly befektetéseket hajt végre a kitermelési üzletágánál, amelyek idővel beérnek - mondta.