Különleges cápaállkapocs-gyűjteményt állítottak ki

Különleges cápaállkapocs-gyűjteményt láthatnak péntektől a brünni (Brno) állatkert látogatói.

A 11 cápaállkapcsot Pavel Janda, a Brünnhöz közeli Adamovban élő gyűjtő kölcsönözte öt évre az állatkertnek. "Van, aki a macskákat, van, aki a kutyákat, másvalaki pedig a lovakat kedveli. Én a cápákat szeretem" - indokolta szokatlan kedvtelését Janda, akinek civil foglalkozása kereskedő. A cápaállkapcsokat 15 éve kezdte el gyűjteni.

Gyűjteményének legérdekesebb darabja egy négyméteres tigriscápa állkapcsa, míg a legértékesebb egy megalodon 10 centiméter hosszú foga. A megalodon (Carcharodon megalodon) egy óriási cápafaj volt, valószínűleg a valaha létezett legnagyobb ragadozó hal. Mintegy 16 millió évvel ezelőtt jelent meg, s a ma élő cápák elődjének számít.

"Állandóan azt kérdezik tőlem, hogy miért gyűjtöm olyan ragadozók állkapcsait, amely embereket is gyilkol. Nem győzöm magyarázni, hogy a cápák nem gyilkosok. (…) Normális állatok, amelyek úgy viselkednek, ahogy a természet megalkotta őket" - magyarázta a gyűjtő.
Janda szerint nagyon sokszor megbizonyosodhattak már róla, hogy amikor az ember a tengerben közel kerül a cápához, és óvatosan viselkedik, semmiféle veszély nem fenyegeti.

A gyűjtő maga is amatőr búvár. Barátai közé sorolja Steve Lichtagot és Richard Jaronkát, akik több népszerű dokumentumfilmet is forgattak a cápákról. "Ezeket a filmeket látva határoztam el, hogy cápaállkapcsokat és fogakat fogok gyűjteni" - jelentette ki Janda.
Gyűjteménye egy részét saját maga szerezte be utazásai során vagy az interneten keresztül jutott hozzá. Néhány darabot a barátaitól is kapott.

Pavel Janda egy másik, halakból és kígyókból álló gyűjteménye már két éve látható a brünni állatkertben.