Kamattartást vár a piac

Két év után először a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa nem változtat az alapkamaton a jövő keddi kamatdöntő ülésen - vélték egy kivételével a Reuters hírügynökség által megkérdezett elemzők.

Az augusztus 19. és 21. között elvégzett felmérésbe bevont 16 elemzőből 15 mondta azt, hogy kamattartás várható. Egyedül a Danske Bank szakembere vélte úgy, hogy újabb 10 bázisponttal csökkenhet az irányadó ráta, amely jelenleg 2,1 százalék.

Az MNB múlt hónapban közölte: befejeződött a két éven át tartó, összesen 490 bázispontos kamatcsökkentési ciklus, miután "az alapkamat elért arra a szintre, ami az inflációs cél középtávú elérését és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzését biztosítja". Matolcsy György jegybankelnök elmondta, az MNB 2015 végéig változatlanul hagyja az alapkamatot, hacsak az infláció nem ugrik meg.

A monetáris politika irányítói sokkal inkább "galamb" alapállást vettek föl az elmúlt hónapokban, ahogy az infláció lelassult, sőt negatív tartományba került, és ahogy megnőtt az aggodalom, hogy az Ukrajna körüli válság megakasztja a fellendülést - írta a brit hírügynökség.

Az elemzői konszenzus szerint 2014 decemberig 2,1 százalékon marad a magyar alapkamat, de 2015 végére 2,9 százalékig emelkedhet, az infláció gyorsulása és az amerikai jegybankrendszer (Fed) kamatemelése miatt.