Hétfőn rendezik meg a nagykövetek éves értekezletét

Hétfőn tartja a Külgazdasági és Külügyminisztérium a szokásos éves külképviselet-vezetői értekezletét, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök tart előadást Magyarország nagyköveteinek.

A KKM tájékoztatása szerint a kormányfőt követően Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, valamint Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter szólal fel. Az évenként megrendezett nagyköveti értekezleten a magyar külpolitika és Magyarország nemzetközi kapcsolatainak alakulásával foglalkoznak, értékelik az előző időszakot és megtárgyalják a következő év munkájának irányait.

A misszióvezetők tanácskozásán minden évben előadást tart a miniszterelnök. Orbán Viktor tavalyi beszédében azt hangsúlyozta, hogy az unióban újabb és újabb indítványok születnek, az alapszerződést sértő módon, a nemzetállamok és a közösség közötti korábbi egyensúly "lopakodó" kibillentésére, ami elfogadhatatlan. "Magyarország nem egy új szabadságért harcol, hanem az egyensúlyt védi", a tisztázatlan közösségi-nemzetállami viszony ugyanis csak a nagyoknak jó, és kettős mércéhez vezet - vélekedett.

Eddig minden évben hívtak külföldi előadót is a külképviselet-vezetők tanácskozására, tavaly Szalman Kursid indiai külügyminiszter tartott előadást a diplomatáknak. Az indiai tárcavezető arról beszélt, hogy ahogyan a világ egyre bizonytalanabbá válik, egyre inkább szükség van az országok globális együttműködésére. India külpolitikáját az ország függetlenné válása óta a szabadság támogatása határozza meg, ez mindenkinek jár, ezért mindig is szabadságuk kivívására biztatták az országokat - mondta Szalman Kursid.

A korábbi nagyköveti értekezletek külföldi vendégei között volt Hubert Védrine francia külügyminiszter 2001-ben, Günter Verheugen, az Európai Bizottság bővítési biztosa 2003-ban, Colin Powell amerikai külügyminiszter és Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője 2004-ben, Franco Frattini, az olasz diplomácia akkori irányítója 2011-ben, valamint Szurin Picuvan, a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) thaiföldi főtitkára 2012-ben.