Ismeretlen vérzéses láz gyilkol Kongóban

Egy eddig meghatározatlan eredetű vérzéses láz szed halálos áldozatokat a Kongói Demokratikus Köztársaság északnyugati részén - közölték helyi egészségügyi források és az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A közép-afrikai ország egészségügyi minisztériumának közlése szerint 13-an haltak meg az elmúlt napokban a hasmenéssel, hányással járó vérzéses lázban. A WHO ezzel szemben legkevesebb hetven halálos áldozatról tájékoztatta a Reuters hírügynökséget. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a fertőzöttek száma több mint ötszáz. A betegség következtében meghalt egy orvos, két ápoló és két további egészségügyi dolgozó is.

A betegség kórokozóját egyelőre nem sikerült azonosítani. A WHO egy szóvivője mindamellett kijelentette: nem eboláról van szó. A két betegség tünetei nagyon hasonlóak - láz, belső vérzés, hasmenés és hányás - , és az ismeretlen vérzéses láz is a Kongói Demokratikus Köztársaságnak ugyanabban a tartományában, Equateur-ban jelentkezett, ahol 1976-ban az első ebolás megbetegedést feljegyezték. Míg azonban az ebolás fertőzések esetében a halálozási arány mintegy 60 százalék, a most felbukkant betegség esetében jóval kevesebb, 12 százalék.

Az Ebola-vírus mostani terjedése februárban Guineában kezdődött. A járvány azóta Nigériára, Sierra Leonéra és Libériára is átterjedt. A WHO legutóbbi közlése szerint a járvány halálos áldozatainak száma meghaladta az ezerháromszázat. Ez a legsúlyosabb Ebola-járvány a vírus közel negyven évvel ezelőtti megjelenése óta.